Hangoskönyv Klub

hangoskönyv klub

Tarama, Guacamole, Padlizsánkrém, Gombakrém (Rost Andrea)

Tarama, Guacamole, Padlizsánkrém, Gombakrém

Tarama (halikra) krém:

  • 20 dkg halikra
  • 1 fej lilahagyma
  • 9 dkg száraz kenyérbél
  • 2 ek citromlé
  • 1,7 dl olívaolaj
  • ízlés szerint fekete bors
  • Elkészítés

    A kenyérbelet áztassuk be vízbe, majd amikor megszívta magát vízzel, akkor csavarjuk ki. A halikrát hártyázzuk le, majd tegyük a hagymával, a fokhagymával és a kenyérbéllel egy aprítógépbe, keverjük simára. Utána keverjük tovább úgy, hogy fokozatosan adagoljuk hozzá az olajat és a citromlevet. Lepénykenyérrel, pirítóssal fogyasszuk.

    Guacamole (avokádókrém):

  • 2 db érett avokádó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 ek olívaolaj
  • 1/2 lime leve
  • bors
  • mustár
  • Elkészítés

    Az avokádókrémhez kettévágjuk az avokádót, kikaparjuk a húsát, és villával összenyomkodjuk. A fokhagymát és a hagymát lereszeljük, a paradicsomot apró kockákra vágjuk. Az avokádót összekeverjük a hagymákkal és a paradicsommal, hozzáadjuk az olívaolajat és a lime kifacsart levét. Megsózzuk, megborsozzuk, majd ízlés szerint mustárral ízesítjük. Azonnal fogyaszthatjuk. Az avokádókrém pirítóssal és friss kenyérrel is nagyon finom.

    Padlizsánkrém

  • 2 db padlizsán
  • 1fej lilahagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 tk balzsamecet
  • 4 ek majonéz
  • 1 ek mustár
  • Elkészítés

    A padlizsánokat megmossuk, több helyen megszurkáljuk, és a sütő felső rácsán, 180 fokon grillezzük. 10 percenként átforgatjuk, és kb. 35 percig sütjük. Ekkor hideg vizet engedünk rá, majd a héját lehúzzuk, és a puha belsejét apróra vágjuk.
    A lilahagymát lereszeljük, a paradicsomot leforrázzuk, és a héját leszedjük, majd felkockázzuk. Az olajon pároljuk a lila hagymát, a paradicsomot és a zúzott fokhagymát, majd megsózzuk, megborsozzuk.
    Hozzáadjuk a padlizsánhúst és a balzsamecetet, és botmixerrel pépesítjük. Végül belekeverjük a majonézt és a mustárt is. Pirítósra kenve tálaljuk.

    Fehérboros gombakrém

  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olívaolaj
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • só és bors
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
  • 18 dkg krémsajt
  • Elkészítés

    A megtisztított gombát vékonyan szeleteljük fel. A vöröshagymát vágjuk finomra, kevés olajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát a gombaszeleteket, és a fehérbort. Kevergetve főzzük 15 percig, utána fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel. Adjuk hozzá a krémsajtot, a finomra vágott petrezselymet. Botmixerrel pürésítsük.
    A fűszeres krémet pirítóssal tálaljuk.

    Ez a weboldal sütiket használ. A hatályos törvények értelmében kérjük, engedélyezze a sütik használatát, vagy hagyja el a webhelyet, ha ez zavarja Önt. További információ