Tarama, Guacamole, Padlizsánkrém, Gombakrém (Rost Andrea)
Tarama (halikra) krém:
Elkészítés
A kenyérbelet áztassuk be vízbe, majd amikor megszívta magát vízzel, akkor csavarjuk ki. A halikrát hártyázzuk le, majd tegyük a hagymával, a fokhagymával és a kenyérbéllel egy aprítógépbe, keverjük simára. Utána keverjük tovább úgy, hogy fokozatosan adagoljuk hozzá az olajat és a citromlevet. Lepénykenyérrel, pirítóssal fogyasszuk.
Guacamole (avokádókrém):
Elkészítés
Az avokádókrémhez kettévágjuk az avokádót, kikaparjuk a húsát, és villával összenyomkodjuk. A fokhagymát és a hagymát lereszeljük, a paradicsomot apró kockákra vágjuk. Az avokádót összekeverjük a hagymákkal és a paradicsommal, hozzáadjuk az olívaolajat és a lime kifacsart levét. Megsózzuk, megborsozzuk, majd ízlés szerint mustárral ízesítjük. Azonnal fogyaszthatjuk. Az avokádókrém pirítóssal és friss kenyérrel is nagyon finom.
Padlizsánkrém
Elkészítés
A padlizsánokat megmossuk, több helyen megszurkáljuk, és a sütő felső rácsán, 180 fokon grillezzük. 10 percenként átforgatjuk, és kb. 35 percig sütjük. Ekkor hideg vizet engedünk rá, majd a héját lehúzzuk, és a puha belsejét apróra vágjuk.
A lilahagymát lereszeljük, a paradicsomot leforrázzuk, és a héját leszedjük, majd felkockázzuk. Az olajon pároljuk a lila hagymát, a paradicsomot és a zúzott fokhagymát, majd megsózzuk, megborsozzuk.
Hozzáadjuk a padlizsánhúst és a balzsamecetet, és botmixerrel pépesítjük. Végül belekeverjük a majonézt és a mustárt is. Pirítósra kenve tálaljuk.
Fehérboros gombakrém
Elkészítés
A megtisztított gombát vékonyan szeleteljük fel.
A vöröshagymát vágjuk finomra, kevés olajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát a gombaszeleteket, és a fehérbort.
Kevergetve főzzük 15 percig, utána fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel. Adjuk hozzá a krémsajtot, a finomra vágott petrezselymet. Botmixerrel pürésítsük.
A fűszeres krémet pirítóssal tálaljuk.