Muffin alaprecept (Pogány Judit)
Hozzávalók (12 darabhoz):
2 db tojás
1 pohár tej vagy tejföl (pohár kb. 2 dl=egység)
1 egység porcukor
2 egység liszt
1/2 egység olaj vagy vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
egyebek (csoki, mandula, kókusz stb.) 1 egység
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 C-ra, és tegyünk a tepsibe 12 db muffinpapírt. Keverjük össze az előzőleg megolvasztott vajat, és a porcukrot Folyamatos keverés mellett egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Ha a vaj felvette a tojásokat, keverjük bele a sütőporral elkevert lisztet. Végül folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejet is. 25 percig sütjük.
Tipp: Ha két papírkapszlit teszünk egymásba, nincs szükség a fém vagy szilikon muffinsütőre. Elég egy tepsi. A külső papíroknak nem lesz semmi baja, legközelebb is felhasználhatjuk külső formának. A vajat néhány másodpercre betesszük a mikróba, hogy megpuhuljon egy kicsit, olajjal kevésbé lesz száraz a tészta Az alapreceptet dúsítsuk az alábbi hozzávalókkal, így muffinunk jobb állagú, és finomabb lesz.
Csokis-"Málnácskás" muffin
5dkg keserű csoki, 15 dkg málna,(friss, vagy mélyhűtött egyaránt jó). Tej helyett kefír.t használjunk A muffinpapírba félig tesszük a tésztát, rászórjuk a málnát, és rákanalazzuk a maradék tésztát.
"Szilvácskás"-fahéjas muffin
A muffinpapírba félig belekanalazzuk a tésztát, erre kerül egy félbevágott szilva, majd a szilva tetejére szórok csipetnyi fahéjat, és ráteszek egy szem kockacukrot. A tetejére egy kis tészta kerül. (Aszalt szilvával is igazi csemege, akkor a kockacukrot hagyjuk el, és kockákra is vághatjuk az aszalt szilvát. Fahéj ekkor is dukál bele.)
"Almácskás" muffin
20 dkg reszelt alma, fél citrom levével meglocsolva, 1 teáskanál fahéj. Nem kell kinyomni az almát, mehet a levével együtt. Tej helyett joghurtot használjunk. Nagyon finom, és egészséges!
Bodzás muffin
Tavasszal a legfinomabb, amikor frissen szedett bodzavirágból készítjük. (3-4 tenyérnyi bodzáról tépkedjük le a virágit, nem kell megmosni, mert akkor lejön róla a virágpor, és összelöttyed) Egy vaníliarúd kikapart belsejét adjuk még hozzá. Amellett, hogy nagyon finom, még egészséges is.
Csokis -narancsos muffin
10 dkd reszelt csoki, a tej helyett ugyanannyi mennyiségű narancslé, 1 narancs reszelt héja, csipetnyi fahéj
Bounty muffin
5 dkg reszelt csoki, 5 dkg apróra vágott csoki, 10 dkg kókuszreszelék, tej helyett kókusztejjel még finomabb.
Mandulás-csokis muffin
5 dkg reszelt csoki, 10 dkg mandulareszelék , 1 evőkanál mandulaaroma (a tejhez keverve)
M&M's muffin
1 csomag M&M's csokigolyót (negyedekre vágva) szórjunk a tésztába
Túrós muffin
12 dkg túró, 5 dkg rumba áztatott mazsola, egy citrom reszelt héja, pici citromlé
Csokis-kekszes muffin
5dkg kakaó, 10 dkg reszelt csoki (ét- vagy tejcsoki), 10 dkg apróra tört keksz (egy fóliába majd konyharuhába tesszük, és klopfolóval apróra törjük.) A kedvencem!
Banános-csokis muffin
Egy nagyobb banánt villával összetörök, és a tésztába keverem. 10 dkg apröra tört csokit adok még hozzá. Igazi téli csemege.