Hangoskönyv Klub

hangoskönyv klub

Eredeti Francia hagymaleves (Molnár Piroska)

Mácsai Pál és a levesek

Hozzávalók:

8 dkg vaj
6 fej vöröshagyma
1 evőkanál worcestershire szósz
1 teáskanál barnacukor
1,8 dl száraz fehér bor
0,5 liter víz
1 liter marhahúsleves alaplé
2 evőkanál liszt
só, bors
1 bouquet garni (1 ág petrezselyem, 2 ág friss kakukkfű és 2 babérlevél cérnával összekötve)

20 dkg gruyere sajt (opció: idős comtée vagy ementáli)
5 dkg parmezán
1 bagett

Elkészítés

A hagymát felkarikázzuk, majd a vajon lassú tűzön kevergetve aranybarna színűre karamellizáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a worcestershire szószt, pár percig kevergetjük, majd megszórjuk a liszttel. Hozzáadjuk a bort, összeforraljuk vele, majd hozzáöntjük a vizet, és a marhahúslevest. Lefedjük, és nagyon lassú tűzön még kb. 45 percig főzzük.

A bagettből szeleteket vágunk, amiket vékonyan megkenünk olivaolajjal és sütőben aranybarnára pirítunk. Megszórjuk a reszelt sajtkeverékkel, egy picit rápirítunk, és a leves tetejére teszünk pár szeletet.

Tipp: Az igazi francia hagymaleves alapja a csontos marhahúsból készített alaplé, amit célszerű nagyobb mennyiségben elkészíteni, és kisebb adagokban lefagyasztani. Az alaplé főzés lényege, hogy kb. egy kg csontos marhahúst kicsit lepirítunk, majd 2,5 liter hideg vízben elkezdjük főzni lassú tűzön. Ha a hús már puha, hozzáadjuk a leveszöldségeket, fűszerezzük és készre főzzük. (A főtt leveszöldségekből vadasmártást készíthetünk, amit zsemlegombóccal a főtt hús mellé adhatunk -de erről majd később-)

Jó étvágyat!

Ez a weboldal sütiket használ. A hatályos törvények értelmében kérjük, engedélyezze a sütik használatát, vagy hagyja el a webhelyet, ha ez zavarja Önt. További információ