Hangoskönyv Klub

hangoskönyv klub

Indiai samosa és pakora humusszal (Epres Attila)

Epres Attila

Indiai Samosa

Hozzávalók:

15-20 darabhoz
A tésztához
25 dkg liszt
4 evőkanál olvasztott vaj
2 evőkanál víz
1 kávéskanál só

A töltelékhez:
1 kis fej vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
50 dkg krumpli
10 dkg zöldborsó
1 evőkanál mazsola
1/2 evőkanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt garam masala
1 evőkanál őrölt koriander
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt chili
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 citrom leve

Elkészítése:
A tésztához a hozzávalókat dolgozza össze. Ruganyos tésztát kell kapjon, amit a kinyújtásig kenjen be olajjal, és tekerje fóliába. A töltelékhez a krumplit és a zöldborsót külön - külön főzze meg. A hagymát vágja apró kockákra, és vajon párolja meg. Szórja rá a fűszereket, és picit pirítsa meg őket. Ha nem őrölt fűszereket használ, akkor először pirítsd meg a fűszereket száraz serpenyőben és utána őrölje le, így intenzívebb lesz az ízük. A megfőtt krumpli felét törje át, adja hozzá a zöldborsót, a mazsolát és a pirított hagymás fűszereket.

Jól dolgozza össze a tölteléket, aminek az állaga leginkább a hagymás tört krumplihoz kell hasonlítson. A tésztát szedje 12 pici gombócra, amiket újra gyúrjon át. Egyesével nyújtsa ki a gombócokat és töltse meg őket 1 -1 evőkanál töltelékkel. Hogy milyen formát készít, önre van bízva, lehet gömb alakú, háromszög alakú, esetleg kúp alakú. Forró olajban hirtelen süsse meg, és melegen tálalja mentaszósszal vagy gyümölcsös csatnival.

Pakora (Indiai sült zöldség)
Hozzávalók:
10 dkg vöröshagyma
40 dkg burgonya
10 dkg spenót (helyettesíthető más zöldséggel
0.5 citrom reszelt héja, leve
2 gerezd fokhagyma
kis darab gyömbér reszelve
só, bors ízlés szerint
1 csipet chili (elhagyható)
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál őrölt koriander
1 kávéskanál kurkuma
2 db tojás
6 dkg kukoricaliszt
6 dkg csicseriborsóliszt

A pakora általában két -háromfajta zöldségből áll. Van hagymás, padlizsános, burgonyás, spenótos, sárgarépás, karfiolos, paradicsomos, chili paprikás változata. A burgonyát megtisztítjuk, és durva lyukú reszelőn lereszeljük, ha kiengedte a levét, kicsavarjuk.

A vöröshagymát és a spenótot vékony csíkokra vágjuk.. A zöldségeket és fűszereket elkeverjük a felvert tojással, majd beleforgatjuk a kétféle lisztet. A masszából kisebb maréknyi adagokat gyúrunk, és forró olajban vagy ghee-ben (tisztított vaj) kisütjük, papírtörlőn leitatjuk a felesleges zsiradékot.

Humusz (csicseriborsó krém)
Hozzávalók:
1 konzerv csicseriborsó vagy ½ bögre száraz csicseriborsó
2 gerezd fokhagyma
2-3 ek tahini
1 ek citromlé
csipet római kömény

olívaolaj a tálaláshoz

Áztasd a nyers csicseriborsót hideg vízbe éjszakára, majd főzd 1óra alatt pépesen puhára. Ha megpuhult, tedd robotgépbe a tahinivel, felaprított fokhagymával, citromlével, sóval és római köménnyel majd turmixold masszává. Ha túl sűrű, adj hozzá kevés vizet..

A már kész masszát terítsd szét egy lapos tányéron, locsold gazdagon olívaolajjal és szórd meg pirospaprikával vagy zatarral, és petrezselyemmel.
Jó étvágyat!

Ez a weboldal sütiket használ. A hatályos törvények értelmében kérjük, engedélyezze a sütik használatát, vagy hagyja el a webhelyet, ha ez zavarja Önt. További információ