Hangoskönyv Klub

hangoskönyv klub

Birsalma krémleves mézeskalácsos maceszgombóccal (Németh Kristóf)

Birsalma krémleves mézeskalácsos maceszgombóccal-Németh Kristóf

Hozzávalók 1,5 l leveshez:

  • a leveshez:
  • 3 birsalma (magház nélkül kb. 65 dkg)
  • 4 ek. citromlé (vagy ízlés szerint)
  • 3 dkg vaj
  • 1 vaníliarúd
  • 1 fahéjrúd
  • 6 dl víz
  • 2,5 dl kókusztejszín (pl. Cocomas)
  • 10-15 dkg cukor
  • Maceszgombóchoz:
  • 4 dkg pászkalap (10 dkg maceszdara)
  • 2 tojás, szétválasztva
  • 6 dkg libazsír
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 2cm friss gyömbér lereszelve
  • a citromos karamellsziruphoz:
  • 3 ek. cukor
  • 4 ek. citromlé
  • 3 ek. víz
  • A tetejére szárított gyümölcsöt szórhatunk (málna, eper…)
  • Elkészítés

    1. A leveshez a megmosott birsalmákat héjastól negyedekre vágjuk, a magházat kivesszük, majd a gyümölcsöt felkockázzuk és összekeverjük a citromlével.
    2. A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a birsalmát, a vaníliarúd kikapart magjait, a vaníliarudat, és kis lángon 2-3 percig pároljuk. Felöntjük a vízzel, beletesszük a fahéjrudat, és lefedve, kis lángon fél órát főzzük.
    3. Hozzáadjuk a kókusztejszínt, a cukrot, és épp csak felforraljuk. A fahéj- és a vaníliarudat kivesszük, és a levest turmixgépben pürésítjük. (A benne lévő kókuszkrém ettől felhabzik és a leves besűrűsödik.) A levét pótoljuk, ha szükséges, vagy szaporíthatjuk, ha még hígabbra szeretnénk.
    4. A maceszgombóchoz apróra törjük a pászkalapokat. A tojásokat összekeverjük a libazsírral, hozzáadunk egy evőkanál vizet, és ehhez adjuk a maceszdarát. Hozzákeverjük a mézeskalács fűszerkeveréket, a gyömbért, 10 percig állni hagyjuk, majd gombócokat formázunk belőle. Lobogó vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük.
    5. A sziruphoz a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, felöntjük a citromlével, a vízzel, és kis lángon sziruppá főzzük. (Jó néhány percbe is beletelik, mire a karamell teljesen felolvad.)
    6. A levest tálkákba szedjük, mindegyikbe 2-3 gombócot teszünk, megszórjuk liofilizált gyümölccsel, és megöntözzük a sziruppal.

    Ez a weboldal sütiket használ. A hatályos törvények értelmében kérjük, engedélyezze a sütik használatát, vagy hagyja el a webhelyet, ha ez zavarja Önt. További információ