Birsalma krémleves mézeskalácsos maceszgombóccal (Németh Kristóf)
Hozzávalók 1,5 l leveshez:
Elkészítés
1. A leveshez a megmosott birsalmákat héjastól negyedekre vágjuk, a magházat kivesszük, majd a gyümölcsöt felkockázzuk és összekeverjük a citromlével.
2. A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a birsalmát, a vaníliarúd kikapart magjait, a vaníliarudat, és kis lángon 2-3 percig pároljuk. Felöntjük a vízzel, beletesszük a fahéjrudat, és lefedve, kis lángon fél órát főzzük.
3. Hozzáadjuk a kókusztejszínt, a cukrot, és épp csak felforraljuk. A fahéj- és a vaníliarudat kivesszük, és a levest turmixgépben pürésítjük. (A benne lévő kókuszkrém ettől felhabzik és a leves besűrűsödik.) A levét pótoljuk, ha szükséges, vagy szaporíthatjuk, ha még hígabbra szeretnénk.
4. A maceszgombóchoz apróra törjük a pászkalapokat. A tojásokat összekeverjük a libazsírral, hozzáadunk egy evőkanál vizet, és ehhez adjuk a maceszdarát. Hozzákeverjük a mézeskalács fűszerkeveréket, a gyömbért, 10 percig állni hagyjuk, majd gombócokat formázunk belőle. Lobogó vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük.
5. A sziruphoz a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, felöntjük a citromlével, a vízzel, és kis lángon sziruppá főzzük. (Jó néhány percbe is beletelik, mire a karamell teljesen felolvad.)
6. A levest tálkákba szedjük, mindegyikbe 2-3 gombócot teszünk, megszórjuk liofilizált gyümölccsel, és megöntözzük a sziruppal.