Medvehagyma krémleves és szezámmagos sütőtök-vöröslencse saláta (Szacsvay László)
Hozzávalók
15 dkg medvehagyma
2-3 szál újhagyma
1 db vöröshagyma
1 db burgonya
8 dl zöldség alaplé
1 ek. citromlé
1 ek. vaj
1 púpozott ek. liszt
bors, szerecsendió
1 db. tojás sárgája
1,5 dl tejszín
Elkészítés
A hagymát és az újhagymát apróra vágjuk, s megpároljuk a vajon. Hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és hozzáöntjük az alaplevet. Ezután beletesszük a csíkokra vágott medvehagymát, a kockákra vágott burgonyát és kb. 10 percig főzzük. Botmixerrel összepépesítjük, majd hozzáadjuk a citromlevet, borsot és szerecsendiót. A tojás sárgáját összekeverjük a tejszínnel, elzárjuk a leves alatt a tüzet, s fokozatosan, állandó keverés mellett a leveshez keverjük.
Élettani hatások
A medvehagyma (Allium ursinum) a tavasz első hírnökeinek egyike, március-májusban kezd el virágozni. A népi hagyomány szerint a barlangjából kibújó medve először ezt a növényt keresi, hogy a hosszú téli álom után kitisztítsa szervezetét, innen ered az elnevezése. Levele ehető, kellemes hagymaízű, ha erdőt járunk éppen, bátran szedhetünk belőle szendvicsünkbe.
A medvehagyma élettani hatásai a fokhagymáéval egyeznek meg, de a hatóanyagokat annál kisebb mennyiségben tartalmazza. Segíti a máj és a vér méregtelenítését, illetve támogatja az emésztési funkciókat Legerősebbek emésztést stimuláló tulajdonságai: serkenti a gyomor, a belek működését, tonizálja a gyomor- és bélizmokat, és segít hasmenés, hasi görcsök valamint puffadás esetén is.
Ezentúl csökkenti a vérnyomást illetve a vér koleszterin szintjét. Pusztítja a beleinkben élő férgeket, és fertőtlenítő, vérzéscsillapító, vízhajtó, köptető, izzasztó illetve lázcsillapító hatással is rendelkezik. Palacsintába, pogácsába, vagy pestónak, tésztaszósznak is kiváló.
Szezámmagos sütőtők-vöröslencse saláta
Hozzávalók
3 evőkanál szezámmag
1 kisebb sütőtök
1 bögre (2,5 dl) vöröslencse
1/2 citrom leve
1 evőkanál méz
1/2 mokkás kanál őrölt chili
2-3 szál újhagyma
só
bors
2 evőkanál olivaolaj
Elkészítés
A sütőtököt megpucolom, kockákra vágom, és serpenyőben vagy sütőben megsütöm. A vöröslencsét áztatás nélkül megfőzöm. A szezámmagot megpirítom, a hagymát felkockázom.
A citromlevet összekeverem az olivaolajjal és a mézzel. A hozzávalókat összekeverem, egy-két órát állni hagyom, hogy az ízek összeérjenek.