Mézes-mustáros csirkemell saláta sárgadinnyével (Szarory Dávid)
Hozzávalók:
- 1 csirkemellfilé
- 1 ek méz
- 1 ek mustár
- 1 ek olvasztott vaj
- 1/2 jégsaláta
- 1 marék rukkola
- 2-3 paradicsom
- 3 szál zöldhagyma
- 1 kaliforniai paprika
- 10 szem zöld olajbogyó
- 1/2 sárgadinnye ujjnyi kockákra vágva
- 5 dkg parmezán
- 1 ek méz
- 1 ek olivaolaj
- 1 ek balzsamecet
Elkészítés:
A mézet, mustárt, és olvasztott vajat jól kikeverem. Az ujjnyi csíkokra vágott csirkemellet megforgatom a keverékben, fél óráig pácolom, és utána grillezem.
Elkészítem a salátát, összekeverem a husival. A mézet, olivaolajat és balzsamecetet összekeverem, rácsorgatom a tetejére. Tálaláskor megszórom forgácsolt parmezánnal.
Túrógombóc eper öntettel (Szatory Dávid)
Hozzávalók:
- 50 dkg áttört tehéntúró
- 12 dkg apróra tört babapiskóta
- 3 db nagyméretű tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg pirított kókusz forgács
- 2 dkg vaj
- 20 dkg eper vagy málna (lehet mirelit is)
- 2 dl tejszín
- 2 kanál cukor
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. Az áttört túrót a tojások sárgájával, valamint a babapiskótával és a csipet sóval alaposan elkeverjük. Lefedve hűvös helyen legalább 1 órán át pihentetjük. A pihentetést követően a tojások fehérjét közepesen kemény habbá verjük, határozott mozdulatokkal a masszába dolgozzuk.
Egy nagyobb fazékban vizet forralunk. A túrós masszából nedves kézzel nagyobbacska diónyi gombócokat gömbölyítünk. Egyszerre nem érdemes sok gombócot a vízbe helyezni, hisz jócskán megnőnek. Ha már feljöttek a víz felszínére, nagyjából 4-5 percnyi idő szükséges, hogy készre főjenek. Közben elkészítjük az öntetet: a hozzávalókat turmixoljuk. A tetejére vajon megpirított kókuszforgácsot teszünk. Meg is hempergethetjük benne a gombócokat.
Tipp:
Fontos, hogy a túrót minden esetben törjük át szitán vagy ritka szövésű szűrőn, mert így lesz egyenletes a masszánk. Az igazán könnyű túrógombóchoz a tojások felvert habját azt követően adjuk, hogy már pihentettük a piskótával és tojássárgájával eldolgozott tésztát.