Shsakshuka (Schimed Zoltán)
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olaj
- 1 tk római kömény
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk őrölt koriander
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db darabolt, hámozott paradicsom konzerv
- 2 db paradicsom
- 10 dkg kecskesajt
- só
- bors ,
- frissen őrölt chili
- 4 db tojás v. 12 fürjtojás
- friss koriander vagy petrezselyem
- pirítóssal tálaljuk
Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk. Hozzáadjuk az apró kocára vágott vöröshagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzátesszük az aprított fokhagymát. Megszórjuk a római köménnyel, a pirospaprikával és az őrölt korianderrel, és 1-2 percig pirítjuk, amíg előjönnek az illóolajok.
Ezután hozzáadjuk a csíkokra vágott kaliforniai paprikát, egy kevés vizet öntünk hozzá, és félpuhára pároljuk. Hozzáöntjük a darabolt paradicsom konzervet és a kockára vágott friss paradicsomot. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk őrölt chilivel, és kb. 15-20 perc alatt összefőzzük, besűrítjük.
Egy kanál segítségével mélyedéseket formázunk a lecsóba, ezekbe ütjük a tojásokat, és sütőben pár percig sütjük, hogy a sárgája még mártogatós maradjon. Tálaláskor szórjuk meg egy kevés morzsolt kecskesajttal és frissen vágott petrezselyemmel. Pirítóssal, pitával, vagy tetszés szerint bármilyen ropogósabb kenyérrel kínáljuk.
Jó étvágyat!