Hangoskönyv Klub

hangoskönyv klub

Céklaleves pelmenyivel (Scherer Péter)

Céklaleves pelmenyivel (Scherer Péter)

Hozzávalók:

  • 1/2 kg cékla
  • 1 közepes alma
  • 1 tk só
  • 2 ek cukor
  • 1 db babérlevél
  • 1 kávéskanál szegfűbors
  • 1 kávéskanál fekete bors
  • 1 ek ecet
  • 1 kk majoranna
  • 1 l víz
  • Elkészítés

    Meghámozzuk a céklákat és almákat, majd az összeset egészben beletesszük egy nagy fazékba. Felöntjük 2 liter vízzel, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót A szegfűborsot, egész fekete borsot és babérlevelet teatojásba tegyük bele.
    Felforraljuk, és fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük, amíg a céklák puhák nem lesznek. Egy éles késsel a legnagyobb céklába beleszúrva próbálhatjuk ki, hogy megfőtt-e: akkor jó, ha a kés könnyedén belemegy a közepéig. A levesből a lé kivételével mindent (almát, céklát, fűszereket) eltávolítunk, akár egy nagyobb lyukú szűrő segítségével. A főtt céklákat Lereszeljük, és visszatesszük az alaplébe.
    Tálalásnál a forró céklalevesbe teszünk tányéronként nagyjából 5 darab pelmenyit.
    Pelmenyi: 30 dkg lisztet egy tálba szitálunk, egy csipet sóval együtt. Hozzáadunk 1 db tojást és 1,3 dl vizet. Alaposan összekeverjük, majd egyenletes állagú tésztává dolgozzuk. Folpackba csomagoljuk, és 30 percig pihentetjük.
    20-20 dkg darált sertés- és marhahúst összevegyítünk, és addig keverjük, amíg ragadós nem lesz. 1 db tojást, 4-6 ek hideg vízzel kikeverünk, majd apránként a húsmasszához adjuk.1/2 csokor petrezselyemzöldet felaprítunk, a felét a húsmasszába dolgozzuk, 1 fej finomra aprított hagymával és 2 ek zsemlemorzsával együtt. Sózzuk, borsozzuk.
    Kinyújtjuk a tésztát, 5 cm-es köröket szúrunk ki belőle, elosztjuk rajtuk a húsos tölteléket, felverünk 1db tojást, és megkenjük vele a tésztaszéleket. Félbe hajtjuk a töltött tésztákat, és összenyomkodjuk a széleiket, majd a két végét egymáshoz csípjük. A derelyéket forrásban levő, sós vízbe dobjuk,10 percre. Óvatosan kiemeljük, és csepegtessük le.

    Ez a weboldal sütiket használ. A hatályos törvények értelmében kérjük, engedélyezze a sütik használatát, vagy hagyja el a webhelyet, ha ez zavarja Önt. További információ