Céklaleves pelmenyivel (Scherer Péter)
Hozzávalók:
Elkészítés
Meghámozzuk a céklákat és almákat, majd az összeset egészben beletesszük egy nagy fazékba. Felöntjük 2 liter vízzel, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót A szegfűborsot, egész fekete borsot és babérlevelet teatojásba tegyük bele.
Felforraljuk, és fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük, amíg a céklák puhák nem lesznek. Egy éles késsel a legnagyobb céklába beleszúrva próbálhatjuk ki, hogy megfőtt-e: akkor jó, ha a kés könnyedén belemegy a közepéig.
A levesből a lé kivételével mindent (almát, céklát, fűszereket) eltávolítunk, akár egy nagyobb lyukú szűrő segítségével. A főtt céklákat Lereszeljük, és visszatesszük az alaplébe.
Tálalásnál a forró céklalevesbe teszünk tányéronként nagyjából 5 darab pelmenyit.
Pelmenyi:
30 dkg lisztet egy tálba szitálunk, egy csipet sóval együtt. Hozzáadunk 1 db tojást és 1,3 dl vizet. Alaposan összekeverjük, majd egyenletes állagú tésztává dolgozzuk. Folpackba csomagoljuk, és 30 percig pihentetjük.
20-20 dkg darált sertés- és marhahúst összevegyítünk, és addig keverjük, amíg ragadós nem lesz. 1 db tojást, 4-6 ek hideg vízzel kikeverünk, majd apránként a húsmasszához adjuk.1/2 csokor petrezselyemzöldet felaprítunk, a felét a húsmasszába dolgozzuk, 1 fej finomra aprított hagymával és 2 ek zsemlemorzsával együtt. Sózzuk, borsozzuk.
Kinyújtjuk a tésztát, 5 cm-es köröket szúrunk ki belőle, elosztjuk rajtuk a húsos tölteléket, felverünk 1db tojást, és megkenjük vele a tésztaszéleket. Félbe hajtjuk a töltött tésztákat, és összenyomkodjuk a széleiket, majd a két végét egymáshoz csípjük.
A derelyéket forrásban levő, sós vízbe dobjuk,10 percre. Óvatosan kiemeljük, és csepegtessük le.