Házi krémes (Rátóti Zoltán)
(mire előkaptam a fényképezőgépet, már mind elfogyott, de cserébe Rátóti Zoltán dalra fakadt)
Hozzávalók
Tészta:
250 g liszt
150 g vaj
1 tojás
1 kanál ecet
1 dl tejföl
1 csipet só
Krém:
1 liter tej
4 tojás
250 g cukor
1 cs vaníliás cukor és 1 vaníliarúd kikapart belseje
120 g liszt
Hab:
500 ml habtejszín
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük kb. órára.
Ezután kétfelé vágjuk, majd mindkét lapot kinyújtjuk.
A lapokat külön-külön sütőpapírral kibélelt tepsiben közepes hőfokon 20-25 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájához hozzáadunk az 1 dl tejet a lisztet és a cukor felét és simára keverjük.
A maradék 9 dl tejhez hozzáöntjük a vaníliás cukrot, a vaníliarúd kikapart belsejét, és felforraljuk. Hozzáöntjük az előzőleg elkészített tojásos masszát, és folyamatos keverés mellett felfőzzük, majd lehúzzuk a tűzről.
A tojásfehérjéket habbá verjük a cukor másik felével. Visszatesszük a tejes masszát és közepes tűzön hozzákeverjük a habot. 2-3 percig még főzzük habverővel kevergetve, hogy ne törjön össze a krém. Az egyik tésztalapra rásimítjuk a kész krémet, majd félórát hagyjuk hűlni. A kihűlt krémre simítjuk a felvert tejszínhabot, és rátesszük a másik tésztalapot.