Hangoskönyv Klub

hangoskönyv klub

SUSHI (Rudolf Péter, és Nagy-Kálózy Eszter)

Sushi (Rudolf Péter, és Nagy-Kálózy Eszter)

Hozzávalók

100 g lazac (vagy kaviár, királyrák, de lehet tojásrántotta is)
vékonyra vágott zöldségek (uborka, répa, pácolt jégcsapretek)
200 g sushi rizs
2,7 dl víz
20 ml mirin
vagy mirin helyett rizsecet vagy szaké
3 nori lap
pácolt gyömbér
wasabi

Elkészítés

Mossuk át a rizst, amíg a leve már nem fehér. minimum hétszer kell átmosni kevergetve, óvatosan dörgölve, hogy leváljon róla minden keményítő, majd keverés nélkül leöblíteni. Tegyük fel főni a vízzel. Kis lángon, fedő alatt, ne emeljük fel közben a fedőt. Hagyjuk így állni 30 percig, A mirint kicsit langyosítsuk fel, ha nincs, akkor a rizsecetet vagy szakét keverjük el a cukorral és sóval, ez lesz a sushi-zu. Borítsuk a rizst egy olyan lapos tálba vagy edénybe, amiben szét tud terülni, majd apránként rácsorgatva, óvatosan, egy faspatulával forgassuk össze a mirinnel, eközben hűl is.

Összeállítás

Tegyük sushitekerő gyékénytekercsre (makisu), a fényesebbik oldalával lefelé fordítva az algalapot (nori) és fedjük be rizzsel úgy, hogy a norilap egyik hosszanti oldalán egy 1 cm-es csíkot hagyjunk szabadon. Itt fog majd összetapadni a tekercs, amikor feltekerjük. Mielőtt a rizshez nyúlunk, mindig vizezzük be a kezünket. A rizs első harmadánál húzzunk egy vékony csík wasabit. Erre fektessük a fél centi széles, kisebb csíkokra vágott halat, vagy kaviárt és a kb. fél cm szélességűre vágott zöldségcsíkokat. Fogjuk össze a bambuszlapot, tekerjük fel, majd néhány erős mozdulattal húzzuk szorosabbra a bambusztekercs fogását. Ezt párszor ismételjük meg, amíg a tekercs jól össze nem tapadt, és formát nem nyert. A feltekert sushit a közepénél vágjuk ketté. A két felet tegyük egymás mellé, és vágjuk 3 egyenlő részre. Ez adja a hagyományos hatos maki csomagot. Tálaláshoz tegyünk szóajszószt egy tányérkába, mellette egy csepp wasabival. Tradicionálisan ezt aztán elkeverik a szójaszószban, és ebbe mártják a sushit. Egy kiskanálnyi gyömbért tegyünk a sushi mellé.

Tipp

Aki nem szereti a halat, készítheti japán tojástekerccsel is. Én a wasabi csík mellé nyomok egy csík sajtkrémet is.

Japán tojástekercs

4 tojás
2 ek cukor
1 tk rizsecet
vaj vagy ghí a sütéshez

Elkészítés

A tojásokat pálcikával keverjük össze (nem szabad felverni) egy tálban, adjuk hozzá a cukrot és a rizsecetet. Forrósítsunk fel egy kevés vajat a serpenyőben. Ha elég forró, akkor öntsük bele a tojások 1/3-át. Süssük, amíg az alja már megsült, de a teteje még kissé folyós marad, ekkor pálcika segítségével tekerjük fel és toljuk a serpenyő felső részére. Ismét töltsünk vajat a serpenyőbe, és ha forró öntsük bele a tojás másik 1/3-át úgy, hogy a feltekert tojást felemelve az alá is kerüljön a híg tojásból. Megint addig süssük, amíg a teteje még folyós marad és a már feltekert részt tekerjük vissza, bele az utólag sütött tojásba, megint toljuk a serpenyő végébe. Harmadjára is megismételjük ezt, így kapunk egy kb. 2-3 cm vastag tekercset, ami ha teljesen kihűlt vágjuk 1 cm vastag szeletekre.

SUSHI FAJTÁK

A sushi készítés az ételek Alfája és Omegája. Szükséges a tapasztalat az odafigyelés és a türelem.

Alapfelosztás:

1. Algába tekert rizs - noriba tekert sushi henger töltelékkel = makisushi
2. Oshi sushi -bo sushi (formára préselt, tetején sózott hallal)
3. Nigiri - rudacska tetején egy szelet hallal, tengeri herkentyűvel, omlettel.
4. Chiarashi - tálkában hozzávallókkal elrendezett rizs
5. Inari - tofu batyuk

Egyéb felosztás:

1. Nigiri - kézzel formált sushi, a tetején hallal
   - tamgon nigiri (omlettel)
2. Norimaki - sushi tekercsek
   - futomaki: óriás
   - uramaki: kifordított
   - gunkan maki: ebéd doboz
   - tenmaki: tölcsérek
3. Hajó sushik
4. Oshi maso sushi- füstölt halas, (legkelendőbb 36 órát eláll, ezt viszik ajándékba)
5. Inari sushi: sushi batyuk
6. Ika sushi: tintahallal töltött sushi
7. Chiarashi: tálkában
8. Gomoku sushi: gombával, tökkel töltött
9. Fukusa sushi: omlettbe csomagolt rizs
10. Battera: préselt

Pálcikák használata:

Együnk szemmel, ízzel, szívvel, lélekkel és gondolattal!

Ez a weboldal sütiket használ. A hatályos törvények értelmében kérjük, engedélyezze a sütik használatát, vagy hagyja el a webhelyet, ha ez zavarja Önt. További információ