Rudolf Péter megnézte, mi REJTŐzik a cukkiniben (Rudolf Péter)
Hozzávalók
3-4 kisebb cukkini
feta sajt
bacon
Elkészítés
A cukkiniket félbevágjuk, belsejüket kivájjuk és megtöltjük feta sajttal. Összeillesztjük, jó szorosan baconba csavarjuk és közepes hőfokon aranybarnára sütjük. (kb. 20-25 perc) Az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb recept, viszont annál finomabb. Koviubival a legjobb! :)
Tippek: A cukkini kivájt részét fokhagymával, kevés sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesítjük, majd kevés olívaoljaon megdinszteljük.Miután kihűlt, hozzáadunk zöldhagymát (vagy snidlinget), kevés szerecsendiót reszelünk bele, majd mustárral és majonézzel elkeverjük. Érdemes pár órát vagy akár egy éjszakát pihentetni, hogy összeérhessenek az ízek. Pitával, pirítóssal a legjobb.
Cukkini
Magyar társneve: velőtök, olasz tök.
A cukkini népszerűsége hazánkban az elmúlt években jelentősen megnőtt. Ennek oka, hogy olcsó, változatos, könnyű ételeket készíthetünk belőle. Tartalmaz A, B1, B2 és C vitamint, karotint, folsavat, gazdag ballasztanyagban. A cukkini virága is fogyasztható sörtésztában megforgatva és bő olajban kisütve.
A cukkininek nincs markáns íze, de épp ezért, továbbá puhaságának köszönhetően gyermekek is szívesen fogyasztják. Kedvenc fűszerei és ízesítői: fokhagyma, petrezselyem, kakukkfű, menta, bazsalikom, kapor, bors, citromlé. Készíthető belőle savanyúság, főzelék, lecsó, kisüthető, tölthető, íze a patisszon és az egyéb nyári tökfélék ízénél kellemesebb, harmonikusabb. A termés szöveti felépítése finomabb, mint a már említett tökféléké.