Görög spenótos fetás rétes (Pokorny Lia)
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg friss spenót
- 30 dkg fetasajt
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 tojás (2 evőkanálnyit tegyünk félre a tészta lekenéséhez)
- 5 dkg fenyőmag
- szerecsendió
- só, bors
- olívaolaj
- 8 réteslap
Elkészítés:
A fenyőmagot egy száraz serpenyőben megpirítjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk. Kevés olívaolajon megdinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a spenótot. Néhány percig pároljuk, hogy a spenót összeessen, sózzuk-borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Lehúzzuk a tűzről és langyosra hűtjük, leöntjük alóla a folyadékot. Közben a tojásokat keverőtálba ütjük, lazán elkeverjük (kiveszünk belőle 2 evőkanálnyit a tészta lekenéséhez), belemorzsoljuk a fetát, hozzáadunk két evőkanál olívaolajat, a fenyőmagot, és az egészet habosra keverjük. Hozzáadjuk a spenótot és összekeverjük.
Egy kerek serpenyő alját vékonyan kikenjük olívaolajjal. Két réteslapot egymásra terítünk és hosszú oldalával párhuzamosan egy csíkban eloszlatjuk rajta a spenótos töltelék egynegyedét. Feltekerjük, majd csiga alakban összetekerjük és a serpenyő közepébe helyezzük. Ezt a műveletet még háromszor megismételjük és csigavonalban mindig a serpenyőbe helyezzük a rétesrudakat. Tojással lekenjük a tetejét és 200 fokos sütőben 25-28 perc alatt megsütjük, amíg a teteje aranybarna lesz.
Jó étvágyat!