Sonkás-káposztás-húsos pirog (Mácsai Pál)
Hozzávalók:
A tésztához:
A kenéshez:
A töltelékhez:
Elkészítés
A liszthez egy tálban hozzákeverjük a sót és a sütőport. Hozzáadjuk a puha vajat, és a kezünkkel jól elmorzsoljuk. Ezután ráütjük a tojásokat, majd kanalanként a tejfölt, miközben az egészet egynemű tésztává dolgozzuk.
Lefedve a hűtőszekrényben 45 percig pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A krémsajtot tálba tesszük, hozzákanalazzuk a tejfölt, és simára keverjük. A sonkát, az uborkát és a paradicsomot fél centis kockákra vágjuk, majd az összeset a tejfölös krémsajtba keverjük.
A tésztát elővesszük a hűtőből, és félbevágjuk. Amíg az egyik féllel dolgozunk, addig a másik fél mehet vissza a hűtőbe. A nyújtódeszka mérete csak a fele tészta kinyújtásához elegendő, ezért kell két részben dolgozni vele. A tésztát a belisztezett deszkán 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk, és ezután egy nagyjából 10 cm átmérőjű pohárral köröket szaggatunk belőle. A körök közepébe 1-1 ek tölteléket kanalazunk, majd félbehajtjuk őket. A széleit egy villa segítségével szépen lenyomkodjuk, hogy sütés közben ne folyjon ki a krémsajt.
Egy tepsi aljára sütőpapírt fektetünk, és erre rakosgatjuk a kész táskákat.
A tetejüket megkenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
Amíg az első adag sül, addig elővesszük a másik fél tésztánkat. Kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és megtöltjük töltelékkel. Amikor az első adag megsült, tányérra szedjük, a tepsin kicseréljük a sütőpapírt, rátesszük a második adagot, megkenjük tojássárgájával, és megsütjük. Így összesen 20-22 db pirogot kapunk.
Tipp: Készíthetünk káposztás vagy húsos töltelékkel:
káposztás töltelék:
A hagymát olajon megfuttatjuk, és hozzáadjuk a reszelt káposztát a fűszerekkel. Puhára pároljuk fedő alatt. A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, és tojásszeletelővel két irányból daraboljuk. Így amikor villával elkeverjük a káposztával, nem lesznek nagy darab tojásfehérjék a töltelékben.
húsos töltelék:
A húsos töltelék hasonlóan készül a káposztáshoz. A hagymát apróra vágva olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a darált húst a fűszerekkel, és puhára főzzük. A tölteléket hűtsük langyosra, mielőtt a pirogba kerül, különben nehéz vele dolgozni, ragad a tészta tőle.