Fűszeres, paradicsomos ököruszály (Lackfi János)
Hozzávalók:
- 4-5 db a marhafarok vastagabb részéből
- 2-3 doboz darabolt (szilva) paradicsom konzerv
- 1 egész fej fokhagyma
- só, bors, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring
- olivaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek balzsamecet krém vagy egy ek barna cukor
- kevés chilipehely -opcionális
- 1 db chipotle (füstölt jalapeno paprika) -opcionális
Elkészítés:
A húsokat pirítsuk át kevés olajon, majd a visszamaradt olajat öntsük be egy mély, vastag falú, de még jobb, ha öntöttvas edénybe. Öntsük rá a paradicsomkonzerveket. A fokhagymákat és a feldarabolt hagymát tegyük a paradicsomszószba, azután fűszerezzük ízlés szerint, majd tegyük bele a lepirított húsokat. Ha kedveljük a pikáns ízeket, akkor mindenképp tegyünk bele egy kevés chilit és a füstölt jalapenot. Fedjük le az edényt, és toljuk be a sütőbe először 200 fokon, félórára. Félóra után vegyük vissza 160 fokra és 2-2,5 órán át süssük, míg a csontról a hús csak úgy leomlik, és amíg a paradicsomszósz leve lepárolog, és csak az esszenciális paradicsomhús marad hátra a sok fűszerrel összeérve. Kenyérrel tunkolva, (én kézzel eszem) a legjobb, de lehet főtt vagy sült burgonyával is tálalni.
Tipp: A farok megmaradt részéből zöldségekkel nagyon finom ököruszály levest készíthetünk.
Jó étvágyat!