Pavlova tortácskák (Kálloy Molnár Péter)
Pavlova tortácskák:
Hozzávalók:
A tejszínes réteghez:
Elkészítés
A fehérjéket válasszuk külön. Tegyünk bele csipet sót. A porcukrot keverjük ki a keményítővel. Kezdjük el verni a tojás fehérjét kézi vagy gépi elektromos habverővel. Amikor már megemelkedett, adjuk hozzá az ecetet, és 2 kanalanként a keményítős porcukrot.
A habot folyamatosan verjük, és kb. fél percenként adagoljuk bele a cukrot. Akkor jó a massza, ha a nyers pillecukor állagára hasonlít a leginkább: ragacsos és nagyon tömör. Ebből az adagból lehet egy hatalmas, két nagyobb, illetve 3 közepes vagy 6 kisebb habcsóktortát készíteni.
Az a lényeg, hogy vagy szilikonos sütőpapírra, vagy szilikonos lapra halmozzuk rá a habcsókot kör alakúra. Lehet előtte rajzolni a papírra kört, de egy rutinosabb konyhatündérnek erre nincs szüksége, és ez a torta szép rusztikusan is.
A korong közepe mélyüljön kicsit. 140 fokos vagy légkeverésesen 130 fokos előmelegített sütőbe tegyük a tortákat.
Én légkeveréssel sütöttem és egyszerre volt két tepsi a sütőben. Nem nyitogattam a sütő ajtót, nem cserélgettem a tepsiket.
A 3 közepes méretű habcsóktortához 40 perc sütési idő kellett. Ha nagyobb méretűt sütünk, annak 60, illetve a legnagyobb mérethez 90 perc sütési idő is kellhet. Ha tányérdesszertet szeretnénk belőle készíteni, azaz mini Pavlovákat, akkor 25-30 perccel minimum számolni kell. Ha lejárt a sütési idő, akkor résnyire kinyitott sütőben hűtsük ki. Csak tálalás előtt töltsük be.
A Pavlova akkor jó, ha a külseje ropogós, a belseje krémesen lágy.
A mascarponet vagy a tejszínhabot verjük kemény habbá, és kanalazzuk a torta tetejére. Erre helyezzük el szép rendezetten a gyümölcsöket.