Bio gumicukor (Für Anikó)
Elkészítés
100 ml gyümölcsléhez (hohes c) keverjünk 2 gramm agar-agart és forraljuk fel. A felforralt folyadékot öntsük bonbonkészítő szilikonformába, figurás jégkockatartóba,. Fokozhatjuk a dolgot, ha nem kész gyümölcslevet vagy szörpöt választunk alapanyagként, hanem lepréselünk 30 dkg tetszés szerinti, lében gazdag gyümölcsöt. (A kivi, ananász nem jó a gumicukor készítéshez). 1 dl gyümölcslében feloldunk 2 gramm zselésítőt, majd hozzáöntjük a többi gyümölcslevet és belekeverünk 10 dkg mézet. Ezt a mézes változatot alacsony lángon, forralás nélkül főzzük addig, amíg a zselésítő teljesen feloldódik. Apró formákba adagoljuk, és pár órára hűtőbe tesszük
Tipp
A sűrítőanyagként többfélét is választhatunk. A zselatint vegetáriánusoknak ne használják. Helyette pektint. ami a heteropoliszacharidot húsos gyümölcsök, például birs, alma, körte; valamint húsos gyökerek, mint a sárgarépa és a murok sejtfalából állíthatják elő, vagy agar agart, amit tengeri vörösalgamoszatból nyernek. Magas rosttartalma miatt emésztési problémák esetére is ajánlják.