Hangoskönyv Klub

hangoskönyv klub

Milánói pacal (Busecca - Lombardia) Cserna-Szabó András

Cserna-Szabó András ezt főzte a stábnak

Hozzávalók:

- Egy kiló (előfőzött) pacal
- harminc deka borlotti bab
- fél deci olívaolaj
- három deka vaj
- két nagy vöröshagyma
- két zellerszár
- negyed kiló sárgarépa
- harminc deka paradicsom (lehéjazva, kimagozva és felkockázva)
- egy szál friss zsálya
- só frissen őrölt bors
- kész marhahúsleves vagy csontleves (alaplé)
- frissen reszelt parmezán ízlés szerint

Elkészítés

Paraszti eredetű, régi karácsonyi étel. Az éjféli mise után a család férfitagjai az istállóban gyűltek össze, az ugyanis tágas hely, relatíve meleg, a férfiak ott maguk között lehettek. Külön erre az alkalomra főzött pacalt ettek ilyenkor, az étel neve busecca volt, azaz pacal. Nem egy meghökkentő fantázianév, viszont mindenki tudhatta, mit jelent. Félreértés kizárva. A parasztember az állati fehérjét egyébként is nagyobbrészt pacal formájában vette magához, húsra nemigen futotta neki, evvel együtt a pacalt a szerencsésebb helyzetű társadalmi osztályok tagjai se vetették meg, sőt. Milánó lakóit a külvilág fanatikus pacalrajongókként tartotta nyilván és a busecconi nevet ajándékozta nekik.

Elkészítés

A babot előző nap szokás szerint beáztatjuk. Fél óráig főzzük, majd felcsíkozzuk a pacalt. Az olaj és a vaj keverékén megpirítjuk a felkockázott vöröshagymát, rátesszük a felcsíkozott pacalt, pár percig kevergetjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, vékonyan felszeletelt sárgarépát és zellerszárat, a babot és a zsályát, sózzuk és borsozzuk, felöntjük annyi alaplével, amennyi ellepi és lefedve főzzük, amíg a bab tökéletesen meg nem puhul. Levét, ha szükséges, további alaplével pótolgatjuk. Tűzforrón, frissen reszelt parmezán és borsdaráló kíséretében tálaljuk. Jó étvágyat!

Ez a weboldal sütiket használ. A hatályos törvények értelmében kérjük, engedélyezze a sütik használatát, vagy hagyja el a webhelyet, ha ez zavarja Önt. További információ