Epres bodzaszörp, juhtúrós-sajtos pogácsával (Cserhalmi György)
Epres bodzaszörp
8 tenyérnyi bodza
3 citrom
2 lime
6 szem citrompótló v. borkősav
1/2 kg nádcukor
1/2 kg méz
2 ág citromfű
25 dkg eper
Elkészítés
4 liter vizet felforralunk a mézzel és 25 dkg cukorral. A maradék 25 dkg cukrot karamellizáljuk, és felengedjük 2 dl vízzel, majd az előző keverékhez öntjük. Amikor lehűlt a víz, belerakjuk a virágot, a citrompótlót és a karikára vágott citromot. 2-3 napig hűvös helyen hagyjuk állni, majd leszűrjük. Az epret turmixoljuk majd átpasszírozzuk és 2 liternyi bodzaszörppel összekeverjük. Hűtve fogyasztjuk. A maradék 2 liter "sima " bodzaszörp is nagyon finom, mindkettő hamar elfogy...:)
Tipp: Olyan bodzát szedjünk, amin nincsenek bogarak, ill nem autóút mellett terem. A benne lévő virágpor adja a legtöbb ízt és illatot, így lemosni nem érdemes. A bodzaszörpöt megbolondíthatjuk még áfonyával (a mellékelt ábra is mutatja), naranccsal, mentával.
Élettani hatások
Kitűnő szerként alkalmazzák a meghűléses és influenzás megbetegedéseknél, továbbá kiegészítőként alkalmazzák vérnyomásos és reumatikus panaszok kezelésénél. Ajánlják vérszegénységben szenvedőknek, de idős vagy betegségből lábadozó embereknek is. Hatóanyagai kiválóan elősegítik az emésztést és erősítő hatása is jelentős.
Juhtúrós pogácsa
125 g liszt
125 g juhtúró
125 g margarin
1 tojás
fél csomag sütőpor
2 kávéskanál só
Tetejére:
tojás
magok
sajt és ami csak eszedbe jut
Elkészítés
Egy nagy tálba tesszük az összes hozzávalót, és kézzel összegyúrjuk a tésztánkat. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk (1-1,5 cm), és kiszaggatjuk. A pogácsákat zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejüket tojással megkenjük, megszórjuk (lehet sajt, köménymag, szezámmag, napraforgó, mák.) Előmelegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Puha sajtos pogácsa élesztő nélkül
30 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű)
fél csomag sütőpor
2 teáskanál só
1 teáskanál őrölt bors
2 tojás
1 dl tej
25 dkg vaj
15 dkg reszelt sajt
A tetejére:
1 tojás vagy 5 dkg reszelt sajt (füstölt)
Elkészítés
Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót és borsot. A tojásokat felverjük a tejjel, és hozzákeverjük a liszthez. Beledolgozzuk a puha vajat, majd a reszelt sajtot. Fél órára hűtőbe tesszük. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval (vagy kisebb pohárral) kiszaggatjuk. A tetejét megkenjük felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben kisütjük.