Birsalmapite tejkaramellkrémmel (Szikszai Rémusz)
Hozzávalók:
Elkészítés
1. A birsalmát megmossuk, felnegyedeljük, kivágjuk a magházát, kockákra vágjuk, és annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Belefacsarjuk a citrom levét, puhára főzzük, majd leszűrjük, hozzákeverjük a fahéjat. A lisztet elkeverjük 1 evőkanál porcukorral, hozzáadjuk a tojást és a felkockázott vajat. Kézzel, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd lisztezett felületen piteformába kinyújtjuk. Rátesszük a birsalmát, tetejét díszíthetjük kiszúrt tésztacsillagokkal, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
2. A sűrített-tej-konzervet állítsuk bele egy lábas forró vízbe úgy, hogy az teljesen ellepje. Alacsony lángon főzzük - de ne forraljuk - 2-3 órán át. A főzési idő attól is függ, hogy milyen sötétre szeretnénk a krémet készíteni. A lábast ne fedjük le főzés közben, nehogy a gőztől felrobbanjon a konzerv. Ha elpárolog közben a víz, folyamatosan öntsünk rá, hogy a konzervet mindig ellepje. Ha letelt a főzési idő, vegyük ki a konzervet, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Utána nyissuk ki, és készen is van a karamellkrém. A torta tetejére teszünk belőle, a maradékot zárható üvegbe tesszük (vagy rögtön megesszük)
Almával is nagyon finom. 😊