Áfonya hercegnő tortája (Für Anikó)
Áfonya hercegnő tortája kóstolásakor mindent érezni, amit a desszert előzetesen, látványában ígér, vagyis a fanyar áfonyát, a szeder és ribizli pikáns, savanykás ízét, valamint a könnyű joghurtot és a roppanós mandulát. Az Egy Csepp Figyelem pályázatán a Tortavár Cukrászda nyerte el 2016-ban a Magyarország cukormentes tortája címet. Íme a recept:
Hozzávalók 16 szelethez:
Tortaalaphoz
Erdei gyümölcsös réteghez
Joghurt mousse-hoz
Vaníliakrémhez
Erdei gyümölcs krémhez
Díszítés
Torta panírozása
Elkészítés
Elkészítés ideje: 50 perc, sütés: 25 perc, hűtés: 6 óra
A vaníliakrémhez a tejszínt melegítsd fel a vaníliával, majd a tűzről levéve, a vaníliát eltávolítva add hozzá a hideg vízbe előzetesen beáztatott, majd kicsavart zselatinlapot. A keveréket még melegen öntsd a fehér csokira, keverd össze, fóliázd le, és tedd a hűtőbe.
Az erdeigyümölcs-püréhez körülbelül összesen 55 deka áfonyát, szedret, ribizlit vagy málnát tégy egy lábosba, és körülbelül nyolc-tíz percig főzd. A tűzről levéve botmixerrel aprítsd, és szűrőn passzírozd át. Felhasználásra az átpasszírozott 35 deka gyümölcspüré kerül.
Az erdei gyümölcsös krémhez a tejszínt melegítsd fel a gyümölcspürével és a vaníliával, majd a tűzről levéve, a vaníliát eltávolítva add hozzá a hideg vízbe előzetesen beáztatott, majd kicsavart zselatinlapot. Az elegyet még melegen öntsd fehér csokira, keverd össze, fóliázd le, és tedd a hűtőbe.
A tortaalaphoz a vajat olvaszd meg. A tojásfehérjét verd krémes habbá, félidőtől kezdve részletekben add hozzá az eritritet. Óvatos, de határozott mozdulatokkal rakd hozzá a lisztet, a mandulát, végül lazán keverd bele az olvasztott vajat is. A masszát terítsd vajazott vagy olajjal permetezett sütőpapírra, három körlapra osztva. A piskótát süsd 180 fokon körülbelül 10-14 percig.
A díszítéshez készíts mandulalapocskákat. Az eritritet melegítsd fel a vajjal vízgőz felett, majd keverd össze a mandulával és a tejjel. Sütőpapírral bélelt tepsire vékonyan kend rá a keveréket, és 180 fokon körülbelül tíz percig süsd. Hagyd hűlni, majd ha kiszárad, törd a kívánt nagyságra.
Állítsd össze a tortát. Két lapot kenj meg vékonyan a passzírozott gyümölccsel, az egyiket helyezd tortaformába, a másik két lapot tedd félre. Melegítsd fel a gyümölcsöt az eritrittel, a zselatinlapot áztasd vízbe, csavard ki, és add a meleg püréhez. Jól keverd el, majd öntsd a felét a tortaformába, a megkent tortalapra, és tedd a hűtőbe dermedni. Ahogy megszilárdul a gyümölcs a tortaformában, helyezd rá a másik gyümölccsel megkent lapot, és öntsd rá a maradék gyümölcsöt, majd tedd a hűtőbe.
Közben készítsd el a joghurtos mousse-t. A tejszínt melegítsd fel az eritrittel, keverd bele az előre hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat, és dolgozd össze a joghurttal. Ezt a keveréket hűtsd 22-23 fokra, majd lazán forgasd bele a lágy habbá vert tejszínt. Helyezd a tortára a harmadik lapot, és azonnal öntsd rá a mousse-t. Tedd hűtőbe, míg megdermed.
A hidegről kivéve a tortaforma oldalát óvatosan távolítsd el. A lapok szélezésekor fennmaradt, morzsává tört piskótát és a darált mandulát keverd össze, majd ezzel panírozd a torta oldalát. A vaníliakrémet és az erdei gyümölcsös krémet kézi habverővel verd lágy habbá. Ezzel a kétféle krémmel és a mandulalapocskákkal díszítsd a tortát. (Forrás: Femina)