Vörösboros őzragu polentával (Bálint András)
Hozzávalók:
- 60 dkg csont nélküli őzhús
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- kakukkfű
- paradicsompüré
- petrezselyemzöld
- 2 dl vörösbor
- mangalica zsír
Elkészítés
Az őzhúst és a szalonnát csíkokra vágjuk.
Kevés zsír hozzáadásával megpirítjuk a szalonnacsíkokat, majd kiszedjük a zsírjából, és egy másik serpenyőbe öntünk
egy keveset. A visszamaradt zsiradékban megfonnyasztjuk a felkockázott hagymát, majd rátesszük az őzhúst. Sóval,
zúzott fokhagymával, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük, és fedő alatt addig pároljuk, míg a leve elfő és a hús
zsírjára sül, ekkor kevés vörösbort öntünk alá, lefedve, gyakran kevergetve, kis adagban hozzáadva a bort és kevés
paradicsompürét, rövid lében puhára pároljuk.
Polenta
Hozzávalók
- 20 dkg kukoricaliszt
- 4-5 dl víz
- 2 dkg vaj
- só
Elkészítés
A sós vizet felforraljuk, majd óvatosan, folyamatos keverés mellett (hogy ne csomósodjon) hozzáadjuk
a kukoricalisztet és sűrű kásává főzzük. Amikor besűrűsödött, hozzákeverünk egy kevés vajat.
Az őzragut süthető cserépedényekbe szedjük, tetejükre simítjuk a polentát, és 10 percig pirítjuk a sütőben.
Tipp:
Az őzragut elkészíthetjük zöldborsóval, erdei gombával is. A polentát nyújtófán ujjnyi vastagra nyújtjuk,
25 dkg juhtúrót félujjnyi vastagon rákenünk , és feltekerjük. úgy szeleteljük, mint a piskóta tekercset.