Hangoskönyv Klub

hangoskönyv klub

Pipacs, a fenegyerek kedvence: Falafel és vöröslencse fasírt Tahini szósszal, és Macaron

Falafel és vöröslencse fasírt Tahini szósszal, és Macaron

Macaron

Macaron

Hozzávalók

15 dkg mandulaliszt (őrölt mandula)
2 x 15dkg porcukor
2x 5, 5dkg pihentetett tojásfehérje (min. 4 napig hűtőben)
2 g ételfesték
3,8 dkg szénsavmentes ásványvíz

Töltelék

10 dkg csokoládéból, 1 dl tejszínből és 3,5 dkg vajból készített ganache

Ennek a süteménynek a lelke a két kis puszedli réteg között rejtőzik, vajas krémnek, lekváros tölteléknek vagy ganache-nak (tejszínes étcsokoládékrém) álcázva magát. Egy macaron akkor jó igazán, ha tölteléke nem túl édes és tömény, hanem inkább pikáns, savanykás és könnyed. Lehet kísérletezni!

Elkészítés

A mandulalisztet és az egyik adag porcukrot szitáljuk át, hogy egészen finom szemcsés legyen. (Minél kisebb lyukú szitát használjunk) Az egyik adag pihentetett tojásfehérjéhez adjuk az ételfestéket. Ezután hozzáadjuk a mandulához. Még ne keverjük össze. Forraljuk össze a másik adag porcukrot és az ásványvizet 118C-ra.(amikor a szirup már bugyog, sűrűsödik) Amikor eléri a 115C-ot, kezdjük el felverni a másik adag tojásfehérjét. Vigyázat, ne verjük túl keményre! Adjuk hozzá a 118C-os cukorszirupot. Verjük közepesen kemény habbá, hűtsük le 50C-ra. Keverjük egyenletesen a mandulás keverékhez. (Belülről kifelé haladva keverjük.) Sütőpapírra habzsákból nyomjunk 3,5cm átmérőjű köröket 2-2 cm egymástól. (Segít, ha a sütőpapír hátuljára megrajzoljuk a köröket, és oldalról nyomjuk, így egyenletes tetőt kapunk) Hagyjuk állni fél óráig, hogy kissé száradjon 160C-os (4-es fokozat)sütőben 11 percig sütjük. Közben kétszer nyissuk ki a sütő ajtaját. Vegyük ki a sütőből még melegen csúsztassuk a munkapultra. (Ha megfordítjuk a sütőpapírt, és nedves ecsettel megkenjük, a gőz hatására könnyebben levehetjük a tésztát) Amikor kihűlt, megtöltjük a választott töltelékkel. 1 napra hűtőszekrénybe tesszük, hogy a tészta összeérjen a töltelékkel. 2 órával fogyasztás előtt kivesszük.

Falafel

Macaron

Hozzávalók

30 dkg csicseriborsó
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 marék friss petrezselyem
1 evőkanál tahini
2 tk római kömény
2 tk koriander
só, garam masala
frissen őrölt bors
1 ek víz

Elkészítés

A csicseriborsót beáztatjuk egy éjszakára. Leszűrjük, pépesítjük, hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, fűszereket, jól összekeverjük, majd 20 percig letakarva pihentetjük. Kis golyókká formálunk, kézzel kinyomkodjuk belőle a nedvességet, majd olajban pirosra sütjük.

Vöröslencse fasírt

Hozzávalók:

20 dkg vöröslencse
10 dkg zabpehely
1 fej vöröshagyma
fél dl olívaolaj
1 fej zúzott fokhagyma
1 tk bors
1 ek paradicsomsűrítmény
1 csokor petrezselyem
3-4 szál újhagyma
1/2 tk só

Elkészítés

A lencsét jól átmossuk, és 10 perc alatt félpuhára főzzük. A zabpelyhet ledaráljuk, a hagymát nagyon apróra vágjuk, és egy serpenyőben az olívaolajon megfuttatjuk. Hozzákeverjük a paradicsomsűrítményt és a fűszereket. Végül felöntjük egy csésze forró vízzel, és pár perc alatt teljesen készre főzzük. Hozzáadjuk a lencséhez, elkeverjük, és 20 percet pihentetjük. A zöldhagymát vékony karikákra vágjuk, a petrezselymet felaprózzuk, azt is a keverékhez adjuk, és pár percig gyúrjuk, hogy homogén masszát kapjunk. Olajban kisütjük.

Tahini

10 dkg szezámmagot serpenyőben, folyamatosan kevergetve aranyszínűre pirítunk Miután kihűlt, kávédarálóban megőröljük. Turmixgépbe öntjük és 1 gerezd áttört fokhagymával, kevés sóval, 2 ek olivaolajjal ízesítjük. Ezután apránként adagolva kb. fél dl vizet adunk hozzá folyamatos turmixolás mellett, míg sűrű krémet kapunk.

A fasírtokat salátaágyon tahinivel tálaljuk.

Ez a weboldal sütiket használ. A hatályos törvények értelmében kérjük, engedélyezze a sütik használatát, vagy hagyja el a webhelyet, ha ez zavarja Önt. További információ