Húsraguval töltött édesburgonya (Stohl András)
Hozzávalók a tésztához:
- 4 közepes édesburgonya
- 15 dkg darált marhahús
- 10 dkg darált sertéshús
- 5 szál újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 koktélparadicsom
- 1 dl fehérbor
- 1 kiskanál mustár
- 1 kávéskanál morzsolt kakukkfű
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors
- reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, majd tepsiben 180 fokos sütőben, légkeverés mellett 40-45 perc alatt puhára sütjük.
Közben a töltelékhez az újhagymát megtisztítjuk, a zöld részét félretesszük, a fehér részét pedig vékonyan felkarikázzuk. A fokhagymát apróra vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk.
Egy serpenyőben evőkanálnyi olívaolajon megfuttatjuk az újhagymát, hozzáadjuk a darált húst és a fokhagymát, fehéredésig kevergetve pároljuk, majd hozzáadjuk a mustárt, a kakukkfüvet, sót és borsot, a darabolt paradicsomot, átkeverjük, majd a fehérborral felöntjük, és fedő alatt takarékon 10 percet pároljuk.
A puhára sült édesburgonyákat kivesszük, hosszában egy éles késsel bevágjuk, és a két végét óvatosan megfogva kissé összenyomjuk, így egy csónakot képezve. Kiskanállal egy kissé fellazítjuk a húsát, és helyet készítünk a ragunak, amit belekanalazunk a batátákba, és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe.
A sütőből kivéve megszórjuk a félretett és finomra vágott újhagymával, ízlés szerint tejföllel, reszelt sajttal tálaljuk, salátát kínálhatunk mellé.
Jó étvágyat!