Hangoskönyv Klub

hangoskönyv klub

Schäffer Erzsébet karácsonyi aprósüteményei

Karácsonyi aprósütemények

Szezámcsók

Hozzávalók

10 dkg vaj
25 dkg nádcukor
1 tojás
4 evőkanál tej
10 dkg zabpehely
5 dkg mazsola
16 dkg szezámmag
16 dkg liszt

Elkészítés

A kézmeleg vajat a cukorral habosra keverjük. Beletesszük a tojást, és krémesre keverjük a masszát. A zabpelyhet a mazsolával, a szezámmaggal és a tejjel összekeverjük. A szezámmagos tejet belekeverjük a vajas keverékbe, majd óvatosan hozzákeverjük az átszitált lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsibe kanállal kis halmokat teszünk, kicsit ellapítjuk őket, és 180 fokon aranybarnára sütjük.

Tipp: mazsola helyett aszalt sárgabarackot, szárított meggyet, áfonyát is tehetünk bele.

Mézeskalács

Hozzávalók

500 g finomliszt
1,5 teáskanál szódabikarbóna
3 tojás
350 g méz
4 evőkanál olaj
1 csomag kotányi mézeskalács fűszer

Elkészítés

A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a mézeskalácsfűszer keverékkel. 2 tojást a mézzel keverjünk habosra keverőgép segítségével. Összekeverjük a mézes tojásokat a liszttel, olajjal és 3 evőkanál vizzel, dolgozzuk sima tésztává és hagyjuk legalább 1 órát hideg helyen pihenni. A tésztát lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk fél cm vastagra és szaggassuk ki a kívánt formákra.

Sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 C-on süssük aranysárgára.

Díszítő cukormáz

Egy tojásfehérjét kemény habbá verünk, majd 15-20 dkg átszitált porcukrot kanalazunk hozzá,- két csepp (nem több!) citromlevet teszünk hozzá, hogy fényes legyen, és pici sót, hogy hófehér maradjon.- majd habverővel tejfölsűrűségűre keverjük. Nylonzacskóba rakjuk, a sarkát átlósan levágjuk, és mint az írókával, úgy rajzolunk vele. A mázat természetes anyagokkal (karob, nescafe, .céklalé, kurkuma) színezhetjük. Díszíthetjük mandulával, színes cukorgyöngyökkel is.

Tipp: Én már Karácsony előtt jó pár nappal elkészítem, kerül belőle a fára is, és a cukormázzal felírt nevek ajándék kísérő kártyaként funkcionálnak. Ezekbe sütés előtt egy pici lyukat készítek fogpiszkálóval.

Marcipán csillagok

Hozzávalók

Tésztához:
100 g vaj
75 g porcukor
150 g marcipánmassza
150 g liszt
1 csapott kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál őrölt gyömbér

Bevonó:
2 evőkanál baracklekvár
75 g porcukor
1-2 evőkanál sürített tej

Elkészítés

Keverjük ki a vajat a cukorral. Egy másik tálban keverjük pépessé a marcipánt és adjuk hozzá a vajas masszát, a gyömbért, és a sütőporral elkevert, átszitált lisztet. Fóliában 2-3 órát pihentessük a hűtőben. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. fél centisre és szaggassunk belőle csillagokat. 180 fokon 8-10 percig süssük. Keverjük össze a baracklekvárt a sürített tejjel és a porcukorral, és nyomózsákkal díszítsük a sütik tetejét, vagy csak egyszerűen kenjük meg őket a masszával.

Csokis hókorongok

Hozzávalók

100 g étcsokoládé
60 g vaj
100 g cukor
2 tojás
20 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
porcukor

Elkészítés

A margarint és az étcsokoládét vízgőzön felolvasztjuk. A tojásokat krémesre keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a felolvasztott vajas étcsokoládét, és beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Hűtőben pár órát (legjobb egy egész éjszakát) pihentetjük. Vizes kézzel dió nagyságú golyókat gyúrunk, és meghempergetjük őket a porcukorban. Zsírpapírral bélelt tepsire téve, előmelegített sütőben, alacsony hőfokon 10 percig sütjük.

Ez a weboldal sütiket használ. A hatályos törvények értelmében kérjük, engedélyezze a sütik használatát, vagy hagyja el a webhelyet, ha ez zavarja Önt. További információ