Hangoskönyv Klub

hangoskönyv klub

Karácsonyi almás-körtés amerikai pite (Rátóti Zoltán)

Narancsos sárgarépás mazsolás cupcake(Rátóti Zoltán)

Hozzávalók

Tészta:

  • 150 g kókuszliszt
  • 150g mandulaliszt
  • 1 evőkanál kókuszcukor
  • 1 csipet só
  • 170 g vaj
  • 6 evőkanál (jeges) víz

    Töltelék:

  • 4 alma, 4 körte
  • 150 g kókuszcukor
  • 1 bio (kezeletlen) citrom leve és héja
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 kávéskanál fahéj

    Karamell a tetejére:

  • 2 csésze cukor
  • 1/4 csésze víz
  • 1 1/2 csésze kókusztej
  • 1 kiskanál tengeri só
  • fél tasak vaníliás cukor

    Elkészítés

    A tésztához valókat összegyúrjuk. Annyi jeges vizet teszünk hozzá, amíg összeáll a tészta. Fél órára hűtőbe tesszük. Az almákat, körtéket meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk, majd leöntjük a citrom levével, összekeverjük a cukorral és a fűszerekkel. Kivajazzuk a 24 cm átmérőjű tortaformát. A tésztát egy nagyobb és egy kisebb részre osztjuk. A nagyobbik felét kinyújtjuk és a formába tesszük úgy, hogy a peremén kicsit túllógjon a tészta. Elosztjuk rajta a tölteléket. Ezután a maradék tésztát is kinyújtjuk és rátesszük az almatöltelékre. A végét hozzányomkodjuk a szélen lévő tésztához, villával megszurkáljuk a tetejét. 180 fokon 60 percig sütjük, amíg a tészta szép barna nem lesz. Ha kihűlt, bevonjuk a karamellel, vagy nyomózsákból karamellcsíkokat nyomunk a tetejére. Keverjük össze a cukrot és a vizet, közepes lángon melegítsük, amíg forrni nem kezd, ekkor emelhetjük a hőfokot. Kevergetve főzzük 5-7 percig, amíg világosbarna színű nem lesz. Vegyük le a tűzről, és lassan adjunk hozzá a hideg kókusztejet. (Óvatosan, forró gőze van!) Takaréklángon főzzük 1-2 percig, amíg a karamell és a kókusztej egyneművé válik. Végezetül adjuk hozzá a tengeri sót és a vaníliás cukrot.
    A karácsonyi menü egyik fénypontja ez a süti, és ha még egy kis díszítést is kap cukorcsillagokból, vagy cukorgyöngyből... :) Ha még egy gombóc vaníliafagyit is adunk hozzá, az már... :) :) :)

  • Ez a weboldal sütiket használ. A hatályos törvények értelmében kérjük, engedélyezze a sütik használatát, vagy hagyja el a webhelyet, ha ez zavarja Önt. További információ