Karácsonyi almás-körtés amerikai pite (Rátóti Zoltán)
Hozzávalók
Tészta:
Töltelék:
Karamell a tetejére:
Elkészítés
A tésztához valókat összegyúrjuk. Annyi jeges vizet teszünk hozzá, amíg összeáll a tészta. Fél órára hűtőbe tesszük. Az almákat, körtéket meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk, majd leöntjük a citrom levével, összekeverjük a cukorral és a fűszerekkel. Kivajazzuk a 24 cm átmérőjű tortaformát. A tésztát egy nagyobb és egy kisebb részre osztjuk. A nagyobbik felét kinyújtjuk és a formába tesszük úgy, hogy a peremén kicsit túllógjon a tészta. Elosztjuk rajta a tölteléket. Ezután a maradék tésztát is kinyújtjuk és rátesszük az almatöltelékre. A végét hozzányomkodjuk a szélen lévő tésztához, villával megszurkáljuk a tetejét. 180 fokon 60 percig sütjük, amíg a tészta szép barna nem lesz. Ha kihűlt, bevonjuk a karamellel, vagy nyomózsákból karamellcsíkokat nyomunk a tetejére. Keverjük össze a cukrot és a vizet, közepes lángon melegítsük, amíg forrni nem kezd, ekkor emelhetjük a hőfokot. Kevergetve főzzük 5-7 percig, amíg világosbarna színű nem lesz. Vegyük le a tűzről, és lassan adjunk hozzá a hideg kókusztejet. (Óvatosan, forró gőze van!) Takaréklángon főzzük 1-2 percig, amíg a karamell és a kókusztej egyneművé válik. Végezetül adjuk hozzá a tengeri sót és a vaníliás cukrot.
A karácsonyi menü egyik fénypontja ez a süti, és ha még egy kis díszítést is kap cukorcsillagokból, vagy cukorgyöngyből... :) Ha még egy gombóc vaníliafagyit is adunk hozzá, az már... :) :) :)