Hangoskönyv Klub

hangoskönyv klub

Rost Andrea receptje: Körtés gorgonzolás tartlet

Körtés gorgonzolás tartlet

Hozzávalók:

- 1 csomag réteslap
- 2 körte
- 10 dkg gorgonzola (kékpenészes sajt)
- 4-5 evőkanál mascarpone
- 1 kávéskanál levendula
- 5 dkg dió
- kevés vaj
- citromlé

Elkészítés

A réteslapokat (3-4 igény szerint) kivajazott tepsibe teszem, és minden réteget megkenek olvasztott vajjal. A mascarponét a gorgonzolával a levendulával és a dióval összekeverem. A körtéket meghámozom,kimagozom, négy részre vágom, és egy kis citromlével pár percig párolom. A réteslapra kenem a sajtmassza felét, erre teszem a körtéket, és rámorzsolom a sajt másik felét. 200 fokos sütőben addig sütöm, amíg a sajt teteje pirosodni kezd. 8-10 perc. Jó étvágyat!

Tipp

4 körtét félbevágva, kivájva megtölthetünk a sajtkrémes töltelékkel, és kb. 10 perc alatt készre süthetjük.
Érdekességek a kéksajtról:
A kéksajt penészes sajt, a belsejében penészgomba nő. A penészes sajtok külső felülete számtalan féle lehet, és készülhet juh, kecske, vagy tehén tejből. Állaguk leginkább félpuha, de vannak köztük jócskán lágy sajtok is. A penész a röghézagokban, csatornákban vagy a lyukakban található. Legismertebb képviselője a Roquefort, ami eredetvédett. Csak azok a sajtok viselhetik ezt a nevet, amelyek nyers juhtejből készülnek, zsírtartalmuk legalább 52% és a Roquefort környéki barlangokban érlelik. A legenda szerint úgy keletkezett a rokfort, hogy egy pásztorfiú behúzódott egy barlangba, hogy ott fogyassza el a vacsoráját, ami kenyér és juhsajt volt. Arra keveredett azonban egy szép ifjú leány és a pásztorfiú vacsoráját a barlangban felejtve utánaeredt. Hogy ők ketten mit csináltak és mit nem, erről nem szól a fáma, azonban hetekkel később ismét a barlang felé keveredett a pásztor, nagyon éhes volt és megkóstolta a penészes sajtot. Ízlett neki nagyon, így innentől fogva mindig hagyott egy darabka sajtot a barlangban, hogy érlelődjön.
A rokfort erősen aromás sajt, inkább egy kevésbé aromásat (a gorgonzola-mascarpone vagy a sima gorgonzola ideális) válasszunk a tartlethez.

Ez a weboldal sütiket használ. A hatályos törvények értelmében kérjük, engedélyezze a sütik használatát, vagy hagyja el a webhelyet, ha ez zavarja Önt. További információ