Hangoskönyv Klub

hangoskönyv klub

"Süssünk, süssünk valamit" — Pogány Juditnak ezt sütöttük ki:

Marcipános-mandulás almás rétes

Pogány Judit

Hozzávalók:

1 csomag réteslap (lehetőleg házi)
1 evőkanál durvára darált mandula
2.5 dkg vaj
1/2 kg savanykás alma
1 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 rúd marcipánmassza
15 dkg porcukor

Elkészítés

Az almát lereszeljük, megcukrozzuk fahéjas porcukorral, 5-10 percig állni hagyjuk, majd kinyomjuk a levét, hogy ne áztassa el a tésztát. A rétestésztát szétterítjük, és laponként megkenjük olvasztott vajjal. Egy réteshez 3-4 lapot használunk. A tészta egyik szélére leterítjük a kb.fél centisre kinyújtott marcipánt, majd erre ráhelyezzük a mandulával összekevert almás tölteléket. Feltekerjük, majd kiolajozott tepsibe tesszük, tetejét megkenjük olvasztott vajjal elkevert tejföllel, és előmelegített sütőben 180 fokon a külső réteg aranybarnás pirulásáig sütjük (20-25 perc). Jó étvágyat!

Tipp: aki szereti, rumba áztatott mazsolát is keverhet a töltelékbe. Egy gombóc vaníliafagylalttal pedig ellenállhatatlan!

Praktikák: A réteslapok egymásra terítésekor minden második lapot érdemes 90 fokkal elfordítani, így a hajtások mentén kisebb eséllyel reped szét sütéskor. Ha leveses a töltelék a felső réteslapot és a leterített tölteléket is szórjuk meg darált dióval vagy mandulával./

A rétesek sokféleségét a töltelékek számtalan variációja adja. Szinte nincs is olyan alapanyag, ami kis fantáziával ne végezhetné rétestöltelékként: meggy, szilva, túró, mák, sütőtök, gesztenye, káposzta, krumpli. A rétest az egész világon ismerik strudelként, miközben Közép-Kelet Európába szinte minden országában hagyományos étel. Közeli rokonai a baklava és a burek, melyek a mediterrán, török, arab, iráni konyha kedvelt csemegéi.

Ignotus Pál szerint: "A rétes olyan, mint az asszony: vagy áldozd fel magad érte, vagy mondj le róla!" Amiként egy régi körmöci aranyat olyan vékonyra ki lehetett kalapálni, hogy egy huszárt lovastól be lehetett volna aranyozni, szerinte a jó rétes olyan, hogy egy zsemlényi cipóból egy huszárt lovastul rétesbe lehetet sodorni vele".

Aki nem lép egyszerre

Aki nem lép egyszerre,
Nem kap rétest estére,
Pedig a rétes nagyon jó,
Katonának az való!

Nem megyünk mi messzire,
csak a világ végire,
ott sem leszünk sokáig,
csak tizenkét óráig.

Süssünk, süssünk valamit

Süssünk, süssünk valamit.
Azt is megmondom, hogy mit:
lisztből legyen kerekes,
töltelékes jó édes.
Sodorva, tekerve,
túróval bélelve,
csiga-biga rétes,
kerekes és édes.

Ez a weboldal sütiket használ. A hatályos törvények értelmében kérjük, engedélyezze a sütik használatát, vagy hagyja el a webhelyet, ha ez zavarja Önt. További információ