Hangoskönyv Klub

hangoskönyv klub

Mácsai Pál és a levesek
Marcipános mentás zöldalma krémleves cantuccinivel tálalva

Mácsai Pál és a levesek

Hozzávalók:

6 db zöldalma
4 ek méz
2 ek vaj
2,5 dl tejszín
2 ek vaníliás pudingpor
2 ek reszelt marcipán
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt kardamom
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 vaníliarúd kikapart belseje
egy szál mentalevél
kb. 8 dl víz

Elkészítés

Egy lábasban felolvasztom a vajat, amíg áttetsző aranyszínű nem lesz. Beleteszem a fűszereket és a méz felét, valamint 1 csipet sót és a vaníliát. Áthevítem őket, amíg illatozni nem kezdenek a fűszerek.
Hozzáteszem a felkockázott almát az illatos keverékhez, és karamellizálom. Felöntöm annyi vízzel, ami épp ellepi, hozzáadom a mentaleveleket, és 7-8 percig főzöm a forrástól számítva.
A tejszínt és a pudingport csomómentesre keverem. Az alma főzőlevéből hozzáadok pár evőkanálnyit, és a leveshez keverem, majd hozzáadom a reszelt marcipánt is. Forrás után kézi mixerrel pürésítem. Cantuccinivel tálalom

Cantuccini (más néven biscotti)

Hozzávalók:

500 g liszt
300 g cukor
150 g olvasztott vaj
3 tojás + 1 a kenéshez
1 narancs és /vagy 1 citrom reszelt héja
1 teáskanál sütőpor
100 g mandula (nem kell a barna héjától megszabadítani)

Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a sütőport, a reszelt citrushéjat, és 3 tojást, meg egy csipet sót, és összegyúrom.
Kis adagokban hozzágyúrom az olvasztott vajat, végül a mandulát. Pár percig gyúrom még, amíg lágy tésztát kapok.
Négy részre osztom, a negyedekből rudakat gyúrok, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé fektetek. Tetejüket megkenem egy felvert tojással, és 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm.
Ezután a rudakat átlósan kb. 2 cm-es szeletekre vágom, a szeleteket egymás mellé fektetve (több adagban) még 10 percig szárítom 180 fokos sütőben.
Dobozba zárva sokáig eláll.

Zöldborsó leves tökmaglisztes vajgaluskával

Mácsai Pál és a levesek

Hozzávalók:

A vajas galuskához:
3 ek tökmagliszt
1 db tojás, cseppnyi víz
só, 1 csokor petrezselyemzöld
5 dkg vaj

A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a zöldborsót, a zöldborsó hüvelyt, a hagymát, a felkarikázott sárgarépát, fehérrépát, a kockára vágott karalábét és a zellerlevelet. Sózzuk, borsozzuk, majd annyi vízzel felöntjük, amennyi épp ellepi. Fedő alatt puhára pároljuk. Ha megpuhult, a fedőt levéve elpárologtatjuk a vizet, és a liszttel megszórjuk a zöldségeket. Rövid ideig pirítjuk, majd felengedjük a vízzel. Pár percig főzzük, majd vajas galuskát szaggatunk bele.

Vajas galuska készítése:

A vajat egy tálban felmelegítjük. A langyos vajhoz adjuk a tojássárgáját. Elektromos habverővel jól elkeverjük, sózzuk. Hozzáadjuk a tökmaglisztet, a kemény habbá vert tojásfehérjét és az apróra vágott petrezselyem zöldet. A forrásban lévő levesbe szaggatjuk, (hagyományőrzők használhatják ehhez a vágódeszka+kés kombinációt is) pár percig főzzük, és tálaljuk.

Hozzávalók:

25 dkg zöldborsó (kifejtett mennyiség)
2 szál sárgarépa, egy fehérrépa, fél karalábé
2-3 zöldborsó hüvely
1 kis zsenge hagyma
1 ek vaj
1 zellerlevél

bors
7 dl víz vagy húsleves alaplé

Ez a weboldal sütiket használ. A hatályos törvények értelmében kérjük, engedélyezze a sütik használatát, vagy hagyja el a webhelyet, ha ez zavarja Önt. További információ