Bulgur, vagy Tabulé (Kovács Patrícia)
Kovács Patrícia, a "Szőke ciklon" az egészséges életmód híve, így a hangfelvételek szünetében jólesett egy kis frissítő saláta:
Hozzávalók:
1 csésze bulgur
2 csésze kockázott paradicsom
2 csésze kockázott kígyóuborka
fél csészényi újhagyma
1 gránátalma
2 csésze aprított petrezselyem
fél csésze menta
1 egész citrom héja és leve
3 evőkanál olívaolaj
tengeri só
bors
Elkészítés
A petrezselymet és a mentát apróra vágom. A paradicsomot és az uborkát kis kockákra, az újhagymát egészen vékony karikákra szelem, a gránátalmát (kesztyűben) kimagozom. A bulgurt leöntöm két csésze forró vízzel, lefedem és állni hagyom. Egy salátástálba teszem a bulgurt a petrezselyemmel, mentával, hagymával, gránátalmával, és a paradicsommal összekeverem. Sóval borssal ízesítem, majd annyi citromlevet adok hozzá, amitől kellemesen savanykás lesz. Ráöntöm az oíivaolajat, úgy a legjobb, ha fogyasztás előtt néhány órát a hűtőben tároljuk.
A Közel-Keleten elterjedt bulgur nem más, mint tört búza. Török rizsnek is nevezik. A búzaszemeket főzik, szárítják, majd durvára törik. Csak le kell forrázni és állni hagyni. Sokak szerint íze hasonlít a dióhoz, rosttartalma kétszerese a barnarizsnek, és nagyon sok antioxidánst is tartalmaz. Többféle méretben kapható, nagyon változatosan felhasználható. A tabulé szó az arabban ízesíteni, fűszerezni jelentéssel bír. Találkozhatunk vele taboule, tabouli, de akár tabouly írásformában tabbouleh, is, kiejtése általában tabulé vagy tábuli. Nagyon finom, igazi frissítő finomság, érdemes kipróbálni.
Hol fogyasztják a tabulét?
Elsősorban az arab világ kedvelt étele, Szíria, Libanon, Palesztina a fő tabulé fogyasztók, de Törökországban és gyakorlatilag a Földközi-tenger medencéjében szinte mindenhol ismerik. A Közel-Keleten sokszor fogyasztják más salátákkal, előételekkel a ,,meze" során. ( A meze többféle előétel egyveleggel, italokkal felszolgálva). A franciáknak is nagy kedvence, és itthon is egyre több étteremben látni az étlapon, főleg a nagy melegben.
Jó étvágyat!