Hangoskönyv Klub

hangoskönyv klub

Kálloy Molnár Péter Pavlova tortácskái
Szatory Dávid kedvencei: Mézes-mustáros csirkemell sárgadinnyés salátával és túrógombóc eper öntettel

Kálloy Molnár Péter Pavlova tortácskái

Pavlova tortácskák:

Hozzávalók:

  • 6 tojás fehérje
  • csipet só
  • 1 evőkanál almaecet
  • 40 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál vanília kivonat

    A tejszínes réteghez:

  • 50 dkg mascarpone vagy 6 dl tejszín
  • Friss eper, málna, vagy egyéb gyümölcs

    Elkészítés

    A fehérjéket válasszuk külön. Tegyünk bele csipet sót. A porcukrot keverjük ki a keményítővel. Kezdjük el verni a tojás fehérjét kézi vagy gépi elektromos habverővel. Amikor már megemelkedett, adjuk hozzá az ecetet, és 2 kanalanként a keményítős porcukrot.
    A habot folyamatosan verjük, és kb. fél percenként adagoljuk bele a cukrot. Akkor jó a massza, ha a nyers pillecukor állagára hasonlít a leginkább: ragacsos és nagyon tömör. Ebből az adagból lehet egy hatalmas, két nagyobb, illetve 3 közepes vagy 6 kisebb habcsóktortát készíteni.
    Az a lényeg, hogy vagy szilikonos sütőpapírra, vagy szilikonos lapra halmozzuk rá a habcsókot kör alakúra. Lehet előtte rajzolni a papírra kört, de egy rutinosabb konyhatündérnek erre nincs szüksége, és ez a torta szép rusztikusan is. A korong közepe mélyüljön kicsit. 140 fokos vagy légkeverésesen 130 fokos előmelegített sütőbe tegyük a tortákat.
    Én légkeveréssel sütöttem és egyszerre volt két tepsi a sütőben. Nem nyitogattam a sütő ajtót, nem cserélgettem a tepsiket.
    A 3 közepes méretű habcsóktortához 40 perc sütési idő kellett. Ha nagyobb méretűt sütünk, annak 60, illetve a legnagyobb mérethez 90 perc sütési idő is kellhet. Ha tányérdesszertet szeretnénk belőle készíteni, azaz mini Pavlovákat, akkor 25-30 perccel minimum számolni kell. Ha lejárt a sütési idő, akkor résnyire kinyitott sütőben hűtsük ki. Csak tálalás előtt töltsük be.
    A Pavlova akkor jó, ha a külseje ropogós, a belseje krémesen lágy. A mascarponet vagy a tejszínhabot verjük kemény habbá, és kanalazzuk a torta tetejére. Erre helyezzük el szép rendezetten a gyümölcsöket.

    Mézes-mustáros csirkemell saláta sárgadinnyével

    Hozzávalók:

    • 1 csirkemellfilé
    • 1 ek méz
    • 1 ek mustár
    • 1 ek olvasztott vaj
    A salátához:
    • 1/2 jégsaláta
    • 1 marék rukkola
    • 2-3 paradicsom
    • 3 szál zöldhagyma
    • 1 kaliforniai paprika
    • 10 szem zöld olajbogyó
    • 1/2 sárgadinnye ujjnyi kockákra vágva
    A tetejére:
    • 5 dkg parmezán
    • 1 ek méz
    • 1 ek olivaolaj
    • 1 ek balzsamecet

    Elkészítés:

    A mézet, mustárt, és olvasztott vajat jól kikeverem. Az ujjnyi csíkokra vágott csirkemellet megforgatom a keverékben, fél óráig pácolom, és utána grillezem.
    Elkészítem a salátát, összekeverem a husival. A mézet, olivaolajat és balzsamecetet összekeverem, rácsorgatom a tetejére. Tálaláskor megszórom forgácsolt parmezánnal.

    Kálloy Molnár Péter Pavlova tortácskái

    Túrógombóc eper öntettel

    Hozzávalók:

    • 50 dkg áttört tehéntúró
    • 12 dkg apróra tört babapiskóta
    • 3 db nagyméretű tojás
    • 1 csipet só
    A morzsához:
    • 10 dkg pirított kókusz forgács
    • 2 dkg vaj
    Eper öntet:
    • 20 dkg eper vagy málna (lehet mirelit is)
    • 2 dl tejszín
    • 2 kanál cukor

    Elkészítés:

    A tojásokat szétválasztjuk. Az áttört túrót a tojások sárgájával, valamint a babapiskótával és a csipet sóval alaposan elkeverjük. Lefedve hűvös helyen legalább 1 órán át pihentetjük. A pihentetést követően a tojások fehérjét közepesen kemény habbá verjük, határozott mozdulatokkal a masszába dolgozzuk.
    Egy nagyobb fazékban vizet forralunk. A túrós masszából nedves kézzel nagyobbacska diónyi gombócokat gömbölyítünk. Egyszerre nem érdemes sok gombócot a vízbe helyezni, hisz jócskán megnőnek. Ha már feljöttek a víz felszínére, nagyjából 4-5 percnyi idő szükséges, hogy készre főjenek. Közben elkészítjük az öntetet: a hozzávalókat turmixoljuk. A tetejére vajon megpirított kókuszforgácsot teszünk. Meg is hempergethetjük benne a gombócokat.

    Tipp:

    Fontos, hogy a túrót minden esetben törjük át szitán vagy ritka szövésű szűrőn, mert így lesz egyenletes a masszánk. Az igazán könnyű túrógombóchoz a tojások felvert habját azt követően adjuk, hogy már pihentettük a piskótával és tojássárgájával eldolgozott tésztát.

  • Ez a weboldal sütiket használ. A hatályos törvények értelmében kérjük, engedélyezze a sütik használatát, vagy hagyja el a webhelyet, ha ez zavarja Önt. További információ