Kolovratnik Krisztián kedvence
anDanTEászkrémleves (Kolovratnik Krisztián)
(ananászkrémleves á la DANTE)
Hozzávalók
1 nagy ananász
1 liter 100%-os ananászlé
1 ek. vaj
5 dkg nádcukor
2,5 dl tejszín (zab-, rizstejszín)
1 tk. agar-agar (keményítő helyett)
1 marék szeletelt mandula
fahéj, vanília, friss reszelt gyömbér
fél citrom leve
kb 20 szem áfonya
Elkészítés
A friss, meghámozott ananász közepét kivágjuk, apró kockákra vágjuk. Vajon karamellizáljuk a cukrot, erre tesszük az ananászt, felöntjük 2 dl vízzel, és kb. 40 perc alatt puhára főzzük. Leturmixoljuk, szitán átnyomjuk, hozzáadjuk az ananászlevet, a fahéjat, kikapart vaníliát, gyömbért,, a mandulát, és még 10percig főzzük. Az agar-agar port a tejszínnel kikeverjük és a levest besűrítjük vele. Jól lehűtjük, és áfonyával tálaljuk.