Hangoskönyv Klub

hangoskönyv klub

Für Anikó chilis-gyömbéres édesburgonya levese

Narancsos sárgarépás mazsolás cupcake

Hozzávalók

Hozzávalók (2-3 személyre):

  • 1/2 kg édesburgonya (batáta)
  • 2 dl kókusztej
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 chilipaprika
  • kisujjnyi friss, reszelt gyömbér
  • 1/2 l zöldség alaplé
  • 1 tk őrölt koriander
  • 3 ek kókuszvaj, só, bors
  • 1 ek kókuszcukor, fél lime, vagy citrom leve
  • tetejére pirított mandula és pár csepp tökmagolaj

    Elkészítés

    Az édesburgonyákat félbevágom alufóliával betekerem, és 180 fokos sütőben kb 45 perc alatt puhára sütöm. Egy kanállal kikaparom a puha húst a héjból és félreteszem. A vajon megfuttatom az apróra vágott hagymát, fokhagymát, gyömbért és az apróra vágott chilipaprikát. Amikor a hagyma megpuhult, felöntöm az alaplével, hozzáadom az édesburgonyát, és az egészet botmixerrel pürésítem. A végén adom hozzá a kókusztejet, amivel már csak összerottyantom. Sózom, borsozom és a legvégén kikerekítem az ízeket a kókuszcukorral és a citromlével. Pirított mandulával és tökmagolajjal tálalom.

    Amit a batátáról tudni kell:

    A krumplinak kinéző zöldségfélének semmi köze a burgonyához, ám fogyasztása sokkal egészségesebb. Ez a szulákfélékhez besorolt növény Dél-Amerikából származik, ahol már 5000 évvel ezelőtt is fogyasztották. Európában Kolumbusz Kristófnak köszönhetően ismerték meg ezt a gumós zöldséget, amit batátának is neveznek.
    Az édesburgonya rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, emellett kedvező élettani hatásai vannak. Szénhidrátban és béta-karotinban, A vitaminban gazdag élelmiszer, de C-vitamin tartalma sem elhanyagolható. Tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. Az édesburgonya fogyasztása rostokkal, B6 vitaminnal, vassal, a vérnyomást csökkentő káliummal, valamint rézzel látja el a szervezetünket. A réz egy olyan enzim képződését segíti elő, amelyik megakadályozza az artériák megmerevedését.
    A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Fehérje és magnézium tartalmának köszönhetően kedvező hatással van az izmok építésére és működésére. Ezen kívül erősíti az immunrendszert, serkenti az emésztést, jó hatása van a vesére. Gyomorfekélyben, asztmában szenvedők, szívproblémákkal küzdők vagy cukorbetegek számára hasznos növény. "Édes" neve ellenére segít stabilizálni a vércukor szintet és csökkenti az inzulin ellenálló képességet.
    Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként, levesként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Ha édesburgonyát vásárolunk, vigyázzunk, hogy friss legyen - ilyenkor a bőre feszes, sima. Nagy nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható, és inkább száraz, hűvös helyen, mint hűtőszekrényben (mert ott megkeseredhet az íze) ajánlatosabb tartani a felhasználásáig.

  • Ez a weboldal sütiket használ. A hatályos törvények értelmében kérjük, engedélyezze a sütik használatát, vagy hagyja el a webhelyet, ha ez zavarja Önt. További információ