Hangoskönyv Klub

hangoskönyv klub

Für Anikó, Anger Zsolt és Dragomán György
az Oroszlánkórus felvételén ezekből csemegéztek:

Für Anikó, Anger Zsolt és Dragomán György

Hozzávalók:

Currys kusz-kusz saláta
- Tabulé
- Quinoa saláta aszalt gyümölcsökkel
- Gránátalmalében pácolt pulyka
- Meggyes crumble (morzsasüti)

Currys kusz-kusz saláta

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük (kivéve az olivaolajat), picit sózzuk, leöntjük a forró vízzel, és 10 percre letakarjuk.
Utána összekeverjük az olivaolajjal, és már kész is.
Tipp: A gránátalmát víz alatt, vagy gumikesztyűben pucoljuk.

Tabulé

Elkészítés:

A petrezselymet és a mentát apróra vágom. A paradicsomot a lehető legkisebb kockákra felvágom, az újhagymát egészen vékony karikákra szelem, ha nagyobb darabok, kettévágom szeletelés előtt. A tabulét sós vízben megfőzöm. Egy salátástálba teszem a bulgurt a petrezselyemmel, mentával, hagymával és a paradicsommal, összekeverem. Megsózom, majd annyi citromlevet adok hozzá, amitől kellemesen savanykás lesz. Ráöntöm az olívaolajat, közepesen lédús salátát kell hogy kapjak, mert amíg pihen még egy kevés levet ereszt majd a paradicsom és kissé összeesik a petrezselyem.

Quinoa saláta aszalt gyümölcsökkel

Hozzávalók:

Elkészítés:

A quinoát egy szitában alaposan átmosom, majd sós vízben megfőzöm. Minden hozzávalót egy saláta-tálba teszünk, összekeverjük és tálaljuk. :)
A Quinoa (ejtsd: kinoa, tudományos neve: Chenopodium quinoa) a libatopok (vagy nevezik libaparéjnak, régebben libatalpnak -Chenopodium) fajába, a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) családjába tartozó egyvirágú növény. Bár a quinoa az árpa, búza és kukorica mellett gabonaként kerül a piacra, valójában nem tartozik a gabonafélékhez. A quinoa a Dél-Amerikai Andok hegységből való, ahol már közel 6000 évvel ezelőtt fontos táplálékforrás volt. Neve a kecsua nyelvből származik, és mai formája az eredeti Kinwa név spanyol kiejtéséből alakult ki. A quinoa növény rendkívül szívós, és a legzordabb környezetben is képes megélni, ezért tud könnyen növekedni az Andok 4000 méter tengerszint feletti magaslatain is.
A quinoa szent volt az inkák számára, a "Gabona Anyjának" (Chisaya mama) hívták, és hagyomány volt, hogy minden évben a császár vetette el az első magvakat. A növényt az inka bálványoknak áldozati ajándékként is bemutatták. Dél-Amerika spanyol meghódítása után az inkák a quinoa szent volta miatt megtiltották, hogy termesszék azt, míg a spanyolok állati takarmányként használták a növényt. Ma Peruban és Bolíviában termesztik a legtöbb quinoa-t. A magvak tápértéke nagyon magas. Ellentétben a búzával (ami lizin aminosavban szegény), a quinoa az összes fontos aminosavban gazdag, ezért nagyon magas a fehérjetartalma. Magas a rost, foszfor, vas és magnéziom tartalma is. A quinoa nem tartmalmaz glutént.

Tápanyagtartalom 100 g-ban:

Gránátalmalében pácolt pulyka (Rost Andrea receptje)

Elkészítés:

A húst forgassuk meg alaposan a gránátalma, citromlé pácban, és tegyük hűtőbe legalább egy órára-de minél tovább, akár egy éjszakára is, mert minél tovább van benne, a hús annál puhább lesz, és annál jobban átveszi ezt a citrusos, fanyar-édeskés ízt.
A pulykát terítsük szét egy nagy serpenyőben és zsiradék nélkül közepes lángon kezdjük el sütni. A lé nagy részét öntsük le a húsról, és hagyjuk, hogy pár percig piruljon, egy picit akár le is kapjon. Sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük-ne forgassuk, ne babráljuk, legfeljebb kicsit rázogassuk-, majd húzzuk le a tűzről.
A fenti saláták bármelyikével tálalhatjuk, de egyéb köretekkel (pirított polenta, sült zöldségek, zellerpüré, sütőtök.) is kiváló.

Meggyes crumble (morzsasüti)

Gyümölcsös réteg:


Morzsa:

Elkészítés:

1. A magozott meggyet a keményítővel ( agar agart használtam), a nádcukorral, a fahéjjal és a balzsamecettel összeforgatjuk egy tálban. A gyümölcsöt elterítjük egy nagy piteformában.
2. A morzsához a lisztet, a zabpelyhet, a nádcukrot, a vajat, a sütőport, mézeskalács fűszert, a sót és a lereszelt friss gyömbért S-késes aprítógépben átforgatjuk: éppen csak morzsás állagúra kell aprítani. Kézzel is összedolgozhatjuk morzsás állagúra.
3. A morzsát egyenletesen elterítjük a meggyes rétegen. A morzsasütit 180°C fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a morzsa szép aranyszínű nem lesz (kb. 20 perc).
Tálalhatjuk vaníliafagyival vagy felvert tejszínhabbal is. Készíthetjük ribizliből, cseresznyéből, szilvából, sárgabarackból...
Jó étvágyat! :)

Ez a weboldal sütiket használ. A hatályos törvények értelmében kérjük, engedélyezze a sütik használatát, vagy hagyja el a webhelyet, ha ez zavarja Önt. További információ