Hangoskönyv Klub

hangoskönyv klub

Szűzpecsenye egresmártással és Isteni csokimuffin

Szűzpecsenye egresmártással Berzsián módra

Hozzávalók

80 dkg szűzpecsenye
3 dkg vaj
2 ek olaj
1 dl félszáraz bor
só, bors, babérlevél
40 dkg egres
3 ek brandy

A bormártáshoz:

3 dkg vaj
1 ek nádcukor vagy méz
4 dl testes, száraz vörösbor
1 ek ételkeményítő
1 ek borecet

Krumplipüréhez:

fél kg lilakrumpli
2 ek vaj
2 dl tejföl

Elkészítés

A szűzpecsenyéket lemossuk, szárazra töröljük, majd eltávolítjuk a hártyákat. A vajat felhevítjük az olajjal, majd a húsokat minden oldalukon arany barnára pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük borral, rádobjuk a babérleveleket, majd fedő alatt puhára pároljuk (12-15 perc).

TIPP: Időnként forgassuk meg a húsokat az edényben. A mártáshoz a cukrot felolvasztjuk a vajjal, majd felöntjük a borecettel és a vörösborral. Picit sózhatjuk is a mártást. Forraljuk fel, majd egy-két ek mártással, vagy vízzel keverjük ki a keményítőt, és ezzel habarjuk be. Sűrűsödésig kevergessük, forraljuk. Felhasználásig tartsuk melegen. A pecsenyelében 2-3 perc alatt átforgatjuk, átpirítjuk az egrest, majd meglocsoljuk a brandyvel, és további 5 percig pároljuk. A húst felszeleteljük, előmelegített tálra tesszük. A bormártással meglocsoljuk, a párolt egressel és burgonyapürével tálaljuk.
TIPP: Lila burgonyából készítettem a burgonyapürét, mert ennek a burgonyának a szelídgesztenyéhez hasonló íze jobban illik a szűzpecsenyéhez.

Isteni csokimuffin 13 perc alatt

Isteni csokimuffin

Hozzávalók

14 dkg min
12 dkg vaj
4 púpozott
1 ek. kaka
4 egész to
4 ek cukor

Elkészítés

Először is, eldöntjük, hogy ennénk valami igazán csokisat, ami maga a bűn. :) (Pár másodperc.) Miután ezt elhatároztuk, a sütőt bekapcsoljuk, előmelegítjük 240 fokra (gázsütőn legmagasabb fokozat), valamint egy kis lábosban nem túl sok vizet felteszünk forrni. (fél perc sincs). 4 szufléformát alaposan kivajazunk és kakaóporral megszórunk (1 perc). A csokoládét és a vajat lassú vízgőz fölött felolvasztjuk (3 perc). Az olvasztott vajas csokiban elkeverjük a cukrot, a kakaóport, a lisztet, végül a tojásokat. (1 perc.) A masszát a szufléformákba kanalazzuk (fél perc) és pontosan 7 percig sütjük. A kérge ezalatt megsül, de a belseje folyós marad. Vaníliafagylalttal ellenállhatatlan!

Az ibolyát (még tavasszal) kandíroztam.

Íme a recept:

A tojásfehérjét kissé fellazítjuk egy villával, majd a száránál fogva óvatosan belemártjuk az ibolya virágát. Ezután óvatosan beleforgatjuk a porcukorba Sütőpapírra tesszük, és a legalacsonyabb fokozaton 20-30 percig szárítjuk. Egy napig pihentetjük, majd jól záródó edénybe tesszük.

Ez a weboldal sütiket használ. A hatályos törvények értelmében kérjük, engedélyezze a sütik használatát, vagy hagyja el a webhelyet, ha ez zavarja Önt. További információ