Hangoskönyv Klub

hangoskönyv klub

A világ legfinomabb nyers csokoládétortája

A világ legfinomabb nyers csokoládétortája

A világ legfinomabb nyers csokoládétortája

Hozzávalók:

Torta alap:
. 20 dkg mandula (Almatura bio mandula, vagy Back Mit mandulaőrlemény is jó)
. 15 dkg kimagozott datolya
. 1 kiskanál himalájai só


Krém:
. 4 érett avokádó
. 15 dkg kakaópor
. 10 dkg kókuszvaj
. 20 dkg kókuszvirág cukor
. 1 vaníliarúd kikapart belseje
. csipet himalájai só

Elkészítés

Áztassuk be a mandulát hideg vízbe legalább 6 órára, majd szűrjük le. Az áztatás felszabadítja a mandulában lévő enzimgátlókat, így könnyebb megemészteni. (Darált mandulát is használhatunk.) Tegyük robotgépbe a mandulát, daráljuk meg, majd adjuk hozzá a kimagozott datolyákat és a sót. Dolgoztassuk a gépet addig, amíg a torta alapunk összeáll "tésztává". Ha nagyon száraznak érezzük, adjunk hozzá 1-2 teáskanál kókuszolajat. (Ha puha a datolya, nem kell.) A tortaforma aljába nyomkodjuk a datolyás mandulás keveréket, majd tegyük a mélyhűtőbe megkeményedni, amíg elkészítjük a krémet. Tegyünk minden hozzávalót a robotgépre és pürésítsük krémesre. Vegyük ki a formát, kanalazzuk az alapra a krémet és tegyük vissza a mélyhűtőbe 1 órára.

Élettani hatások:
Alapját datolya, mandula és egy kis só adja. A mandula fehérjét, egyszeresen telítetlen (olajsav) és többszörösen telítetlen zsírsavakat, olajat, szénhidrátokat és ásványi sókat (kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor) tartalmaz, olaja pedig gazdag E-vitaminban. A datolya természetes cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is. Tekintélyes mennyiségű kalcium és a magnézium tartalma miatt könnyedén juthat a szervezet a szükséges kalciumhoz. Étkezési rosttartalma szintén nem lebecsülendő.
A krém alapja az avokádó. A benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését. Az avokádó csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló termés.
A kakaó arányos mennyiségben a kakaópor és a jó minőségű csokoládé is örömet szerző és egyben az egészséget előmozdító táplálék. A kókuszvirág cukor a kókuszpálma bontatlan kókuszvirág nedvéből gyártott hagyományos cukor, fehérítetlen, finomítatlan, enyhén karamelles ízű. A kókuszcukor glikémiás indexe a nádcukoréval (68), a legtöbb mézével (55) és az agavéval (27-41) szemben alacsony (35). A kókuszcukornak magas kálium, magnézium, cink és vas tartalma van, természetes forrása a B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitaminnak. 100%-ban szerves, feldolgozatlan, szűretlen, fehérítetlen természetes édesítőszer, nem tartalmaz tartósítószert és szinte pH semleges.

Borjúmáj karamellizált gyümölcsökkel

Borjúmáj karamellizált gyümölcsökkel

. 40 dkg borjúmáj
. 2 evőkanál vaj
. 2 dl tej
. 3 gerezd fokhagyma
. 3 evőkanál libazsír
. 2 evőkanál méz
. 1 db citrom, 10 dkg alma, 10 dkg körte, 10 dkg narancs, 10 dkg mangó
. 10 dkg hagyma
. csipetnyi gyömbér, szegfűszeg, fahéj
. só, bors

A megtisztított, felszeletelt májat fokhagymás tejben pácoljuk 1 éjszakán át hűtőben. Felhasználás előtt a májat lecsepegtetjük, borsozzuk, és kevés libazsíron megsütjük, csak utána sózzuk. A megtisztított, feldarabolt gyümölcsöket és a karikákra vágott hagymát egy evőkanál vajon 2-3 percig dinszteljük. A maradék vajat másik serpenyőben olvasszuk meg és mézet karamellizálunk benne, majd beleforgatjuk a gyümölcsöket, gyömbérrel, szegfűszeggel és fahéjjal, ízesítjük. Forrón tálaljuk.

Ez a weboldal sütiket használ. A hatályos törvények értelmében kérjük, engedélyezze a sütik használatát, vagy hagyja el a webhelyet, ha ez zavarja Önt. További információ