Hangoskönyv Klub

hangoskönyv klub

Bagdy Emőke és az endorfinbonbonok

Csokis alaprecept

Hozzávalók:

- 1 csomag réteslap
- 2 körte
- 10 dkg gorgonzola (kékpenészes sajt)
- 4-5 evőkanál mascarpone
- 1 kávéskanál levendula
- 5 dkg dió
- kevés vaj
- citromlé

Elkészítés

1. verzió: kókuszzsír + keserű kakaópor + eritrit
2. verzió (kevésbé zsíros): keserű kakaópor + eritrit + Cocomas + nagyon kevés kókuszzsír

Nagyon egyszerű a dolgod:
az alapanyagokból keverd ki a kívánt keménységű csokoládét. Ha egészen sűrűre kevered, akkor fél kiskanálnyi adagokat a tenyeredben gömbölyűvé formázhatsz. A közepébe akár 1-1 törökmogyorót is nyomhatsz vagy bármit, amit megkívánsz.

Ha hígabbra, akkor szilikon formába öntheted. A képen látható csokoládé bonbonokat különböző töltelékekkel töltöttem, díszítettem. Sós vajkaramella, eperzselé, konyakos meggy. Természetesen mindegyik saját készítésű.

Az eritrit cukoralkohol, édessége a cukorénak kb. 80%-a. 0 kcal. A Cocomas 100% kókuszkrém. Mindkettő bio boltban kapható. Amellett, hogy a csokoládé több olyan vegyületet tartalmaz, melyek befolyásolják idegrendszerünk működését, úgy tűnik, hogy fogyasztása kiváltja az endorfin - termelést agyunkban. Az endorfin szerkezete és "működése" hasonló a morfiuméhoz, fájdalomcsillapító hatású és javítja a hangulatot.

A csokoládé olyan vegyületeket tartalmaz, melyek serkentő hatásúak és pozitív érzelmeket váltanak ki. A pozitív érzéseket kiváltó vegyületek azonban olyan kis arányban vannak jelen a csokiban, hogy sok kilót kellene elfogyasztani belőle ahhoz, hogy befolyásolja hangulatunkat. Valószínűbb, hogy a csokoládé jellegzetes íze, aromája és állaga beindítja agyunkban az endorfintermelést. Az endorfin által kiváltott pozitív érzések pedig összekapcsolódnak a csokoládéfogyasztás élményével és így megnő a "csokoládé-addikció" kialakulásának veszélye.

És végül egy nem éppen fogyókúrás recept: 3. verzió: az igazi:

Hozzávalók:

23 dkg étcsokoládé, 8 dkg sózatlan vaj, 1 tojássárgája, kakaópor

Elkészítés

Törd össze a csokoládét, vízgőz fölött olvaszd fel a vajjal, és jól dolgozd össze. Vedd le a tűzről, és keverd bele a tojássárgáját. Egy kis alkohollal trüffel is készíthető belőle.

Ez a weboldal sütiket használ. A hatályos törvények értelmében kérjük, engedélyezze a sütik használatát, vagy hagyja el a webhelyet, ha ez zavarja Önt. További információ